Könyvbemutató

2024.09.15. 12:11

Gróf Tisza István, a vértanú

Nemrég jelent meg Bánó Attila író, újságíró legújabb kötete Gróf Tisza István, a vértanú címmel. A kötet nagyváradi bemutatójára szeptember 20-án, pénteken 18 órától kerül sor a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében, az Ezredévi emléktér/Libertății utca 40. szám alatt.

Mint közismert, a Tisza család ezer szállal kötődik Bihar megyéhez és Nagyváradhoz. Tisza Kálmán, gróf Tisza István édesapja Nagyváradon született, itt állt a család háza és később Tisza Kálmán miniszterelnök szobra is. Gróf Tisza István 1903–1905, majd 1913–1917 között volt Magyarország miniszterelnöke. 1918. október 31-én egy bolsevista csoport saját otthonában gyilkolta meg a korábbi miniszterelnököt.

 

Bánó Attila könyve a miniszterelnök életútját és a korabeli Magyarországot mutatja be a rendkívül érdekes, izgalmas és forrásértékű függelékkel is ellátott kötetben. A függelék közli Tisza István 1894-es és 1903-as naplóját, két történelmi tanulmányát, továbbá QR-kóddal letölthető titkos levelezését Ferenc Józseffel, IV. Károllyal és a Monarchia legfőbb vezetőivel.

A Magyar Polgári Egyesület által létrehozott Polgári esték rendezvénysorozat keretében megvalósuló ingyenes könyvbemutatóra minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában