Előadás

2 órája

Könyvbemutatót tartottak Tisza Istvánról

A Magyar Polgári Egyesület által létrehozott Polgári esték nevű rendezvénysorozat keretében mutatták be a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében Bánó Attila Gróf Tisza István, a vértanú című könyvét.

Forrás: Magyar Polgári Egyesület

ERDON-összeállítás

A megjelenteket Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke köszöntötte. Mint elmondta, a könyvbemutató helyszíne nagyon találó, hiszen jelenleg a nagyvárad-olaszi református gyülekezet a múzeumnak is helyet adó teremben tartja az istentiszteleteket a templom felújítása miatt. Sokak számára ismert, hogy türelmi rendelet után, az első református istentiszteletet a Lorántffy-központtól pár tíz méterre, a jelenlegi tömbházak helyén álló Tisza-házban tartották 1784-ben. A nagybirtokos Tisza család két miniszterelnököt is adott a magyar nemzetnek, Tisza István édesapja, Tisza Kálmán volt a leghosszabb ideig hivatalban lévő magyar miniszterelnök, de immár Orbán Viktor lett az. 
A bevezető után Szakál Attila a rendezvény egyik szervezőjeként köszöntötte Bánó Attilát. A szerző csak néhány témát érintett a kötetből, melyben részletesen ismerteti Ady Endre viszonyulását is Tisza Istvánhoz. Mint elhangzott, Ady az elején még kedvezően nyilatkozott Tiszáról, de miután a miniszterelnöktől hiába kérte, hogy franciaországi tudósító lehessen ott tartózkodása során, teljesen megváltozott a véleménye, és az egyik legádázabb ellensége lett.
Bánó Attila Károlyi Mihály és Tisza István kapcsolatával is részletesen foglalkozik a könyvben. A Tisza István meggyilkolásában részt vevő bolsevista csoport tagjai ellen perek sorozata folyt, többeket el is ítéltek, de Károlyi Mihály felelősségét nem vizsgálták. Kutatásai szerint sincs semmi közvetlen bizonyíték arra, hogy Károlyi tudott volna a gyilkosságról, de a szerző meglátása szerint akár tudhatott is róla, hiszen Károlyi is gyűlölte Tisza Istvánt. Ennek több oka is volt, köztük az is, hogy 1913 januárjának elején egy 55 perces párbajt vívott Károlyi és Tisza. A párbajt előbbi provokálta ki. A karddal vívott hosszú összecsapást a több sebből vérző Károlyi Mihály harcképtelensége miatt állították le. Bánó Attila megállapítása szerint: „Elképzelhetjük, hogy egy ilyen párbaj során a vesztes miként viszonyulthatott ahhoz, aki legyőzte”.

Forrás: Magyar Polgári Egyesület

A szerző szólt a Tisza-emlékmű hányattatott sorsáról is. Ezt 1934-ben avatták fel Budapesten az Országház mellett, de 1945 tavaszán ismeretlen tettesek ledöntötték. A szoborcsoportot 2014-ben állították fel újra. Az avató ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: „Az első tragédia Tisza István meggyilkolásával, míg a második szobrának ledöntésével kezdődött. Mindez nemcsak azt mutatja, hogy a magyar történelem igazi formálói gyakran mártírokká válnak, hanem azt is, hogy van, akit nem elég egyszer megölni”.
A könyvbemutatón szép számmal részt vevő érdeklődő közönség számos kérdéssel, hozzászólással egészítette ki az eseményt. Volt, aki Nagyszalontáról érkezett, hogy megossza ismereteit a református egyház nagy pártolóiról, a földbirtokosokról, a magyar ügyek támogatóiról, egyszóval a Tisza családról. A tartalmas rendezvény dedikálással ért véget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában