Programajánló

2024.09.11. 17:44

Miért nem beszélnek a magyarok románul?

Konferenciát szervez a Mathias Corvinus Collégium (MCC) nagyváradi képzési központja szeptember 25-én, szerdán 18 órától a püspöki palota alagsorában működő FIX Makerspace rendezvénytermében Miért nem beszélnek a magyarok románul? címmel.

BN-összeállítás

A  magyar anyanyelvű gyerekeknek rendkívül fontos és hasznos a román nyelv elsajátítása – ebben mindannyian egyetértünk. A jelenlegi oktatási rendszer, valamint mikrokörnyezetünk, családjaink életstílusának változásai azonban nem nyújtanak megfelelő támogatást az élő román nyelv elsajátításához. Az átlag magyar gyermek érdemben csak az óvodai foglalkozások alatt és az iskolai tantárgy óraszámában találkozik a román nyelvvel. A nyelvtudás fejlesztésének sokféle módja létezik, ezek mind nyitottságra, kíváncsiságra és pozitív nyelvi tapasztalatokra alapoznak. Az MCC által szervezett román–magyar nyelvű eseményen megvitatjuk az erdélyi magyar diákok nyelvi attitűdjének, a két közösség közötti kommunikációs akadályoknak kérdéskörét és a magyar anyanyelvű fiatalok román nyelvtudásának kihívásait.
Meghívottaink igyekszenek különböző szempontokból vizsgálni a témát, beleértve a nyelvtudományi, jogi, pedagógiai és kulturális nézőpontokat is, ugyanakkor ösztönözve egy nyílt és őszinte párbeszédet, amely nemcsak a problémákat világítja meg, hanem lehetséges megoldásokat is keres. Vagy legalábbis elkezdi feltenni az ehhez szükséges kérdéseket. Résztvevők: dr. Cioban Florin, a Nagyváradi Egyetem tanára, az ELTE Román Filológiai Tanszékének lektora, román néprajz- és folklórkutató, irodalmár, román nyelv és irodalom tankönyvek szerzője; dr. Bethlendi András kisebbségjogász, az MCC erdélyi akadémiai ügyeinek igazgatója, az MCC magyar nyelvű vitaklubjának vezetője, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója; Kovács Karola nyelvész, az MCC volt diákja, kutatási területe a nyelvi attitűd és jogtudat az erdélyi magyar egyetemisták körében. Moderátor: Ugron Hanna, az MCC akadémiai ügyek csapatának munkatársa, korábban a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa és Európa Kulturális Fővárosa pályázatok munkatársa. Az előadás román és magyar nyelven fog zajlani, szinkrontolmáccsal. A részvételi szándékot a rendezvény Facebook-esemény oldalán megtalálható űrlap kitöltésével kell jelezni – áll a meghívóban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában