Beruházás

3 órája

Egy helyen lesz minden diszpécserszolgáltatás Nagyváradon

Nagyszabású beruházásra készül a nagyváradi önkormányzat: egyetlen épületbe akarja összegyűjteni az összes közszolgáltató intézmény diszpécserszolgálatát.

Forrás: PMO

Pap István

A nagyváradi önkormányzat digitalizálása felé történő fontos lépés lesz annak a központnak a megépítése, mely magába foglalja majd a polgármesteri hivatal összes közszolgáltatásának, valamint a rendőrségnek, a csendőrségnek és a katasztrófavédelemnek is a diszpécserszolgálatát. A beruházás övezeti városrendezési tervét legutóbbi rendes ülésén egyhangúlag fogadta el a Nagyváradi Helyi Tanács. A projektről az ülést megelőző sajtótájékoztatón árult el részleteket Florin Birta polgármester. Az épület az Alexandru Roman utcán épül majd meg a nagyváradi rendőrség székhelye mellett. A 45 méter magas, négyemeletes ingatlan felépítése mintegy 106 millió lejbe fog kerülni. „Nagyvárad összes közszolgáltatását ebben az épületben fogják felügyelni és irányítani: itt lesz a Vízművek, a Hőszolgáltató, a Helyi Közszállítási Vállalat, a parkolók, a köztisztaság, a közvilágítás, a forgalomirányítás, a térfigyelő rendszer, valamint más közművek, például az áram- és földgázszolgáltatás” – jelentette be Florin Birta polgármester. Ebben az épületben fog működni az 112-es egységes segélyhívószám diszpécserszolgálata is, mely egy egész emeletet foglal majd el a létesítményben, és „Itt fogják tárolni és kezelni az adatbázisokat, a kórházaktól és iskoláktól kezdve egészen a városháza és az alárendelt vállalatok adataiig” – tette hozzá Birta.

Forrás: PMO

Az elképzelések szerint az épület alagsorában óvóhelyet és 27 parkolóhelyet alakítanának ki, a földszinten az adatbázis, valamint IT-irodák fognak működni, de itt kap majd helyet a helyi és a megyei katasztrófavédelmi bizottságok gyűlésterme is. Az első emeleten a közszolgáltatások diszpécserszolgálatai működnek majd: a vízművek, a hőszolgáltató, a közszállítási vállalat, valamint a helyi rendőrség, továbbá a parkolási osztály, a közvilágítás és a közúti jelzőlámpák működését felügyelő osztály ilyen jellegű irodája is. A második emeleten a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) műszaki helyiségei lesznek, melyek kiszolgálják az 112-es egységes segélyhívó rendszert, és biztosítják a helyi közszolgáltatások ellátásához szükséges informatikai és kommunikációs hátteret. A harmadik emeleten lesz az 112 diszpécserszolgálata, melyet a katasztrófavédelem irányít, a negyedik emeleten a térfigyelő kamerarendszer megfigyelő helyiségei, továbbá a rendőrség, a csendőrség, a helyi rendőrség és a katasztrófavédelem is kap helyiségeket ezen a szinten. Az egész központot egységes kommunikációs hálózat fogja ellátni, amely biztosítja, hogy a 112-es szolgáltatás és az épületből történő adatátvitel akkor is működjön, ha az üvegszálas kapcsolatok megszakadnak. Mivel a beruházás megvalósítására az önkormányzatnak nincs elég pénze, ezért a polgármesteri hivatal uniós finanszírozási forrásokat keres az építkezésre. „Az adatközpont fejlesztése fontos lépés a helyi önkormányzatok digitális átalakulása felé, ésszerűsíti az e-szolgáltatásokat, és közvetlen hatással van a polgárokra. Az övezeti városrendezési terv (PUZ) jóváhagyását követően áttérünk a megvalósíthatósági tanulmány elfogadására, és keresünk egy finanszírozási tengelyt ennek a kiemelt beruházásnak, mind európai, mind országos szinten” – jelezte Florin Birta.

Forrás: PMO

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában