Figyelem!

2 órája

Mustgáz – a szüreti időszak egyik veszélye!

Főként a szüret utáni időszakban emelkedik jelentősen a mustgázmérgezés veszélye, amely évről évre sok halálos áldozatot követel.

Illusztráció

Nagy László érmelléki falugazdász

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása) során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, amely zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget.
Fontos tudni, hogy egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.
A közhiedelemmel ellentétben, ha a kézben tartott gyertya lángja nem alszik el, az sem garancia arra, hogy nincs a pincében halálos koncentrációjú mustgáz. A gyakran alkalmazott gyertyalángpróba nem megbízható! Ugyanis, ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri vagy túllépi a nyolc-tíz százalékot, eszméletvesztést, fulladásos halált okoz. A gyertya lángja csak akkor alszik el, ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri a 14 százalékot. Ha ezt a módszert alkalmazzuk, fontos, hogy a gyertyát ne vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra – vagy más kerti szerszámra – helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, és azonnal el kell hagyni a helyiséget.
A gázálarcok, gázmaszkok viselése sem nyújt védelmet a mérgezéssel szemben, mivel azok valamilyen légszennyező anyagot hivatottak kiszűrni a levegőből, azonban jelen esetben a legnagyobb veszélyt az oxigén hiánya okozza. Kerüljék ezek használatát, mert hamis biztonságérzetet kelthetnek.
A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!
A mérgezés elkerülése érdekében fontos a pincék megfelelő szellőztetése, ennek érdekében alkalmazzanak folyamatosan működő szellőztetőberendezéseket, és rendszeresen ellenőrizzék, hogy azok működőképesek-e. A pincében szereljenek fel gázérzékelő riasztóberendezést!
A bort zárt hordóban kell tartani. Ellenőrizzék, hogy az abroncsok és a dongák épek legyenek, valamint a csapokhoz, a töltőnyíláshoz és egyéb nyílásokhoz hasonlóan jól záródjanak, hogy az erjedés időszakában ne kelljen a pincét látogatni. 
A szén-monoxid mérgezés jelei: ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri az 5 térfogatszázalékot (V/V%), zavartság, fejfájás és rosszullét, ájulás, rossz közérzet, tompaság jelentkezhet. 8–10 százalék fölött erős fejfájás, verejtékezés jelentkezik, és 5–10 percen belül elveszíti az eszméletét az ember.
A gondatlanság és figyelmetlenség miatt nagy baj is történhet, ezért legyünk óvatosak ebben az időszakban!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában