Előadás

3 órája

Ne szúrd el a kari-ered: őszintén a függőségekről

Kalóz János György kolozsvári pszichológus, addiktológus tartott előadást Ne szúrd el a kari-ered címmel szeptember 20-án, pénteken délután a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, az Erdélyi Magyar Anyák Egyesületének meghívására.

Fotó: Asztalos Attila

P. Nagy Noémi

Korábban már járt Nagyváradon Kalóz János György, akkor iskolásoknak tartott előadást a függőségekről. Most viszont minden érdeklődőt vártak, és a nyílt beszélgetésre szép számban érkeztek fiatalok, valamint szülők és pedagógusok is. Az előadó nemcsak a leszokásban segít a különböző függőségekben szenvedőknek, hanem fontosnak tartja a prevenciót, igyekszik bemutatni a függőségek árnyoldalát és következményeit. Számos helyen tartott már előadást, melyek során nemcsak a 20 éves pszichológusi pályája alatt szerzett tapasztalatokat osztotta meg a közönséggel, hanem saját útját is, azt, hogy mi vezetett az anyagok kipróbálásához, a függőséghez, és pár év múlva a leszokáshoz. Megrázó őszinteséggel osztotta meg váradi előadásán is élettapasztalatait, még hitelesebbé téve mondanivalóját, főleg a fiatalabb generáció előtt, mivel ő maga nemcsak látta, hogy mi történik a függőkkel, hanem át is élte. A közvetlen stílusú előadás során a különböző drogokról, tévhitekről, következményekről és a különböző befejezésekről beszélt. Először is leszögezte, hogy a kábítószer önmagában jó, hiszen olyan nem hétköznapi érzést okoz, amit az agy nem fog tudni soha felülmúlni az emberi szervezet által termelt boldogsághormonokkal. Éppen ezért olyan veszélyes, mert a fogyasztó folyamatosan keresi ezt az érzést, eleinte csak alkalmanként, aztán egyre többször, míg végül függő lesz. Kiemelte, hogy ő nem különböztetné meg a könnyű és a nehéz drogokat, mert mindegyik függőséget okoz. Nem szabad játszani ezekkel, mert soha nem lehet tudni, hogy valaki csak kipróbáló, illetve alkalmi használó marad, vagy rámegy az élete – fogalmazott.
Mint elhangzott, a klasszikus, növényi alapú drogok mellett több mint tíz évvel ezelőtt megjelentek az úgynevezett dizájnerdrogok, amelyek összetétele mindig változik, és soha nem lehet tudni, mi is van bennük. Kalóz János György hangsúlyozta: a legveszélyeztetettebb korosztály a tizenéveseké, ők valószínűleg a szórakozóhelyeken találkoznak először a szerekkel, ahol túlnyomórészt kíváncsiságból, kisebb részt akaratukon kívül, az italba csempészve próbálják ki. A drog okozta nem mindennapi érzést a későbbiekben is keresni fogják, de egy idő után a szervezet megszokja a hatóanyagokat, és vagy többet kell fogyasszon, vagy erősebb szerek felé kell forduljon a használó. Így a kipróbálástól eljutunk az alkalmankénti fogyasztáson keresztül a függőségig. Kiemelte, hogy a fizikai függőségtől, vagyis az elvonási tünetektől pár hét alatt meg lehet szabadulni, de a pszichológiaitól nem. „A kábítószer a lélek fájdalomcsillapítója, illúziót ad, egy rövid időre megoldja a szorongást, a lelki fájdalmakat, az aggodalmainkat, de erre nem ez a megoldás. Ki kell beszélnünk magunkból a problémákat, az érzéseinket” – hangsúlyozta az előadó.

Kalóz János György a lehetséges végkifejletről is beszélt: mint elmondta, ő 25 éve tiszta, sikerült leküzdenie a függőségét, viszont a legtöbben visszaesnek. Azt is elárulta, hogy 25 fős csoportjából, akik vele együtt végigcsinálták a kilenc hónapos rehabot, jelenleg csak ketten teljesen tiszták. Végezetül hozzátette, hogy a dohányzásról kellő akaraterővel egyedül is le lehet szokni, de a pszichoaktív szerekről nem, éppen ezért nagyon szomorú, hogy távolról sincs elég kezelési központ Romániában, a függők vagy családtagjaik nincs kihez forduljanak. Az érdekfeszítő előadás végén a közönség tehette fel kérdéseit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában