Szabad az anyag

2024.09.01. 15:27

Tandemrepülés a nagyváradi római katolikus püspöki palotában

Balla Tünde

Rég nem látott művészek jelentkeznek tíz év után új kiállítással, Jankó-Szép Noémi keramikusművész és Márton Katalin művészetpedagógus-képzőművész 30-30 régi és újabb alkotása összegzi életük e fontos szakaszát. „A Tandem közös tengelye bírta-e a párhuzamos üzemmódot, a közös alkotási folyamatokat, átbeszélt ötleteket, munkákat, közös szakmai élményeket?” – teszik fel önmaguknak is kérdést, s hogy vajon az embert éretté varázsoló félszáz év mennyit is változtatott e két finom mívű, érzékeny anyag, a kerámia és a papír művészetté nemesítésében. A választ a kiállítótermekben bemutatkozó kerámiaképek, papírkollázs és merítettpapír-munkák rejtik. „Szigorú a formátum. Minimalista a forma. Minimális, de szabad a gesztus. SZABAD AZ ANYAG.” E szabad anyag iránti mélységes alázat és tisztelet teljesítette ki mindkét művész alkotói útját. Az anyaggal való párbeszédük hitvallássá formálódott az elmúlt években. 

Az 1974-es születésű Jankó-Szép Noémi, aki ez idő tájt a Nagyváradi Művészeti Líceum kerámia szakos tanára, mentora, Jakobovits Márta keramikus művész hatására 2001-ben diplomázott a Kolozsvári Képző- és Iparművészeti Egyetem kerámia szakán. Munkáit elmélyült visszafogottság jellemzi. „Kísérletezek üveg-fém-kerámia párbeszédével a tűzben, megpróbálom az anyag tisztaságát, nemességét, a fekete-fehér éles kontrasztját, a merített papír lágyságával kiegészíteni, a textúrák gazdagságát, a fény-árnyék finom játékát a felületen láthatóvá, tapinthatóvá tenni.”

Az ugyancsak 74-es születésű Márton Katalin a Nagyváradi Egyetem Vizuális Művészetek karán művészetpedagógia és grafika szakon diplomázott 2000-ben, majd 2020-ban szerzett mesterfokú képzést Képzőművészet és Multimédia szakon. Jelenleg a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Lorántffy Zsuzsánna Református Gimnázium vizuális művészetek tanára. Alkotásait a leegyszerűsített formák rendhagyósága jellemzi.

„Életünk történései, emberi kapcsolatok, a látott, érzékelt valóság hatnak ránk… Ezeknek a megélt pillanatoknak a párlata, kicsapódása adja az impulzust a merítéshez. Színezek, szűrök, merítek, majd egymásra helyezek… A munkáim történeteket mondanak el: az átkísérő és hajtogatott ruhákét, és azok rétegződését, a szárnyakét, az alpesi hegyek gyűrődéseit s az Adriának rétegelt, csúsztatott horizontjait.”

A Tandem szeptember 3-án, kedden 18 órakor nyitja meg kapuit a római katolikus püspöki palota második emeletén és október végéig látogatható. A tárlatot Jakobovits Márta keramikus, a kiállítás kurátora nyitja meg. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában