Ajánló

3 órája

Fenntartható kortárs ékszerek tárlata

Neves romániai alkotók fenntartható kortárs ékszereiből, Anca Boeriu öko-művészeti installációiból, valamint a nemzetközi hírű építész, Vlad Țenu installációiból nyílik kiállítás a Darvas-La Roche Házban, a CSWeek.Edition #III_Oradea keretében.

Vlad Țenu olyan kísérleti designtárgyak megalkotójaként vált ismertté, mint Björk egyik fellépőruhája, amelyet Lana Dumitruval és a Swarovskyval együttműködésben készített. Október 12-én, szombaton 19:00 órától Anca Boeriu és Vlad Țenu nyilvános beszélgetésen vesz részt a Darvas-La Roche-házban a közönséggel, helyi művészekkel és és a két kurátorral, Andreea Sanduval és Alin Mihonnal. A beszélgetésre a belépés ingyenes, de a helyek száma korlátozott.

A kiállítás társszervezője az Oradea Heritage, a rendezvény a harmadik országos Kreatív Fenntarthatósági Hét – CSWeek keretében jön létre. A kiállítás kurátora a Galateca Galéria, az alkotók Románia legjelentősebb tervezői és elismert márkái: a Katerini, Maria Paltin, Ana Maria Ilie, Diana Pantea, Ioana Deak, Sabina Georgescu (Sabinne), Contemporia, Diana Vasilescu, Mihaela Pop és Ana Lupu Dobraș. A kiállításon a romániai születésű, Svájcban élő művésznő, Betty Stoicovici öko-art installációja is látható lesz.

 

Az idei kiadás mottója: "Leave your mark on the future", vagyis "Formáld a jövőt", központi témája pedig az Ember: hogyan cselekszik, hogyan talál kreatív megoldásokat, milyen nyomot hagynak a kulturális és innovatív, kreatív tevékenységek a közösségeken, a környzeten és a mentalitáson, hiszen a kultúra a fenntarthatóság negyedik pillére” - mondja Andreea Sandu kurátor, a Galateca alapítója.

Nagy örömömre szolgál, hogy Románia egyetlen szecessziós múzeuma adhat otthont az legfontosabb hazai kortárs ékszertervezők munkáinak. A Galateca Galériával júliusban elindított együttműködés célja, hogy a nagyváradi közönség megismerkedjen a művészet egy eddig kevésbé kutatott területével, a művészet fenntarthatóságával, annak következményeivel és a kortárs művészek szemléletmódjával. Szeretném, ha az Oradea Heritage új tehetségek bemutatásának és támogatásának platformjává válna mind helyi szinten, a Nagyváradi Egyetem Művészeti Karával és a Partiumi Keresztény Egyetemmel való folyamatos együttműködések révén, mind országosan” - mondta Alexandru Chira, a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A Darvas-La Roche-házban látható kiállítás programja: kedd-vasárnap 10:00-18:00 óra között, hétfőn zárva. A tárlat az általános látogatói jegy megváltásával megtekinthető. Október 12-én, szombaton a belépés ingyenes.

Szervezők: Galateca Galéria és Oradea Heritage 

A CSWeekről

A CSWeek a Galeria GALATECA és a Neo Art Románia Kulturális Egyesület kezdeményezésére jött létre. Célja egy fenntartható fórum és egy évente megrendezésre kerülő országos rendezvény megszervezése, amely a legjobb gyakorlatokat, helyi és nemzetközi példákat, kreatív kezdeményezéseket és közösségi szerepvállalást gyűjti egybe, és egy hónapon keresztül összekapcsolja a bukaresti, jászvásári, nagyváradi és temesvári kreatív közösségeket. Kurátorok/szervezők: Anca Boeriu és Andreea Sandu, nemzeti kurátori csapat: Elena Aronoaie-Adorian, Vladlen Babcinețchi és Alin Mihon, a teljes program megtalálható a www.csweek.ro oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában