EB 2020

2021.06.15. 13:31

EURO 2020: Cseh csodagól, csalódást keltő lengyelek és spanyolok

Patrik Schick az Eb-k történetének egyik legszebb gólját szerezte 46 méterről a glasgowi Hampden Parkban.

Fotó: Getty Images

Jósa Attila

Három mérkőzéssel folytatódtak a labdarúgó Európa-bajnokság küzdelmei hétfőn. A D csoport hétfő délutáni mérkőzésén Skócia a cseh válogatottat fogadta a glasgowi Hampden Parkban. A skótok az 1998-as vb óta nem szerepeltek nagy tornán, így hazai részről hatalmas várakozás előzte meg a találkozót, de a szigorú járványügyi intézkedések miatt mindössze 12000 néző tekinthette meg élőben a mérkőzést az egyébként több, mint ötvenezer férőhelyes létesítményben. Jobban kezdték a mérkőzést a hazaiak, de a csehek az első húsz perc után rendezték soraikat, sőt, a félidő vége előtt nem sokkal a Patrik Schick fejese után megszerezték a vezetést (0-1). A fordulást követően a skótok többször is közel jártak az egyenlítéshez, Hendry a kapufát találta el, majd a cseh hálóőr, Vaclik védett több alkalommal is nagy bravúrral.

Egy ellentámadás után következett az Eb eddigi legszebb megmozdulása: az 52. percben a felezővonal közelében tartózkodó Schick egyből kapura lőtt, a labda pedig hihetetlen ívet leírva hullott a léc alá a kapujába visszafutó David Marshall fölött (0-2). Az ilyen jellegű statisztikákat 1980 óta mérik, és a Bayer Leverkusen támadójának 45,44 méteres találata a legtávolabbi az Eb-ken. A rekordot eddig a német Torsten Frings tartotta 35,3 méterrel, aki 2004. június 15-én a Hollandia elleni portói csoportmeccsen talált be. Bár a skótok mindent megtettek a szépítés érdekében, több gól már nem született a találkozón, így a csehek a szintén három pontos Anglia előtt vezetik a D csoportot.

Szlovák bravúr, lengyel bánat

Szentpéterváron V4-es rangadót rendeztek az E csoportban, ezen Szlovákia nagy meglepetésre 2-1-re legyőzte Lengyelországot. A 18. percben a Ferencváros támadója, Robert Mak a bal oldalról cselezte be magát a 16-oson belülre, kapura lőtt, a labda pedig a kapufát érintve Wojciech Szczesny kapusról a hálóba pattant (1-0). A találatot Szczesny öngóljának könyvelték el, így az Eb-n ez már a második öngól volt, ráadásul mind a kettőt a Juventus játékosai szerezték. A második félidőre határozottabban futottak ki a lengyelek, a 46. percben egy villámgyors akció végén végén Maciej Rybus passzát Karol Linetty továbbította a hálóba (1-1). A 62. percben újabb „öngólt” lőttek a lengyelek, a már „besárgult” Krychowiakot egy felesleges szabálytalanság után kiállította a román játékvezető, Ovidiu Hațegan. A szlovákok éltek a kínálkozó lehetőséggel, egy szöglet után Skriniar bombázott a hálóba a 69. percben (2-1), megszerezve a győztes találatot. Az emberhátrányban játszó lengyelek komolyabb helyzetet sem tudtak kialakítani, az aranycipős Robert Lewandowski is csak vergődött a védők szorításában.

Működött a svéd taktika

Az E csoport hétfő esti, sevillai mérkőzésén Spanyolország Svédországot fogadta. A két csapat a selejtezőkben is egy csoportban szerepelt, 2019 őszén a madridi Santiago Bernabeu stadionban háromgólos spanyol siker született, de a svédek nagyon fogadkoztak, hogy ezúttal jobban felkészültek az ibériaiak játékából. Janne Andersson, a svédek szövetségi kapitánya a mérkőzést megelőzően elmondta, hogy több, mint ezer videót vágtak össze a spanyolok játékából a taktikai értekezletekre, így nem érheti meglepetés a csapatát.

Gyorsan kiderült, hogy mi is lehet a svéd kapitány elképzelése, az északiak a saját tizenhatosuk elé behúzódva, a büntetőterület környékén az összes lehetséges passzsávot lezárva várták a spanyol rohamokat. A hispánok így folyamatosan járathatták a labdát, az félidő után 79:21 volt a labdabirtoklási arány, de igazán nagy helyzetbe csak Olmo és Morata került hazai részről, ám előbbi fejesét nagy bravúrral védte Olsen, míg a Juventus csatára senkitől sem zavartatva lőtt mellé 14 méterről. Pár perccel később kis híján büntettek a svédek, Isak lövése egy védőről pattant a kapufára. A játék képe a második félidőben sem változott, a svédek szinte csak a védekezésre koncentráltak, de egy ellentámadás után ismét közel jártak a vezetés megszerzéséhez, a rendívül agilisan játszó Isak átadása után Berg négy méterről lőtt mellé. A 90. percben a spanyolok is megnyerhették volna a meccset, Moreno fejesét azonban védte Olsen, így maradt a 0-0-ás döntetlen és ezzel az első fordulót követően meglepetésre Szlovákia vezeti az E csoportot.

Fotók: Getty Images, Profimedia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában