Labdarúgás

2024.06.06. 18:11

Feljutás, fieszta és örömkönnyek

Egy veretlenül megvívott szezon után a megyei labdarúgás zászlóshajójának, a Bihar FC-nek szerdán sikerült elérnie régóta vágyott célját, a másodosztályba való feljutást.

Forrás: Bihar FC / Alex Covaci

Jósa Attila 

A nagy érdeklődéssel várt Bihar FC – Győröd-Szőlőtelepi CSC osztályozóra minden jegy elkelt, s bár az otthon maradó bérletesek miatt nem volt teljes telt ház, mintegy 10 ezer néző sereglett össze a kezdésre. Kampányfinis van, így nem meglepő módon a dísztribünön alig lehetett elférni a meccsre kilátogató politikusok áradatától, akik számára hirtelen fontos lett a váradi labdarúgás sorsa. A jelöltek neveinek felsorolásától megkímélnénk olvasóinkat, viszont egy meglepetésvendége is volt a találkozónak, a váradi foci legendás alakjai mellett kilátogatott a stadionba az Európa-bajnokságra készülő nagykárolyi játékvezető, Kovács István. A váradi lelátó eredményjelző alatti részére hoszszú idő után visszatért a Rebellisek szurkolótábora, sőt, a főtribünön a váradi kosárcsapat szurkolói is egy csoportba verbuválódtak, így az idén végig aktív Dacika csoportosulással együtt gyakorlatilag három helyről folyamatosan biztatták az aranylábúakat. 

Az odavágón történő botrányos események és az azt követő médiafelhajtás úgy tűnik, „fejben” a vendégcsapatot viselte meg jobban, a CSC labdarúgói ott folytatták, ahol szombaton abbahagyták: a 9. percben Jichici könyökölt Moga arcába, a játékvezető először sárga lappal jutalmazta a mozdulatsort, majd amikor látta, hogy a váradi játékos arcát elönti a vér, kiállította a győrödi hátvédet. Bár minden adott volt egy könnyed sikerhez, a váradiak a félidő végéig nehezen találták a ritmust, a számtalan pontatlan átadást különösebb nehézségek nélkül védekezték ki a Temes megyeiek. A 42. percben megtört a jég, Calugher ívelt be balról, a hosszú oldalon érkező Preklet Csaba pedig lehetetlen szögből talált be Ciocan kapujába (1–0). A vendégek jóformán fel sem ocsúdtak a kapott gól okozta sokkból, amikor Sergiu Jurj egy remek szólót követően megduplázta a Bihar FC előnyét (2–0). A második félidőben elsősorban ellentámadásokra rendezkedtek be a piros-kékek, a 67. percben egy ilyen kontra után Sergiu Jurj ellen szabálytalankodtak a CSC védői. A büntetőt Gîdea magabiztosan értékesítette, ezzel végleg pontot téve a feljutás kérdésére (3–0). A mérkőzés végét jelző hármas sípszó után a hazai játékosok közül többen is elsírták magukat örömükben, ezt követően a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) illetékesei a közönség tapsa közepette díjazta a váradiakat. A sorozat bajnokcsapatának járó trófeát a csapatkapitány, Ricardo Farcaş emelte a magasba, ezzel megkoronázva a veretlen idényt a harmadik ligában. 

Nyilatkozatok 

„Nagyon boldog vagyok, álomszerű volt, ahogy fogadtak a váradiak, a vezetőség, a szurkolók, az edzői stáb. Ezáltal, hogy feljutottunk, meghosszabbodik a szerződésem, remélem, ugyanilyen szép sikereket fogunk elérni a másodosztályban is. Most jön egy kis pihenés, aztán folytatjuk tovább. Őszintén mondom, Magyarországon sem volt ilyen táborunk, akkor sem, amikor a másodosztályt nyertük meg a Vasassal. Utólag is jó döntésnek bizonyult, hogy a Bihar FC-hez igazoltam, a futball erről is szól, a jó és rossz döntésekről” – nyilatkozta a Bihari Naplónak a tavaszi menetelés egy kulcsfigurája, Preklet Csaba. 

„Megérdemeltük a győzelmet és a feljutást. Nagyon fáradtnak érzem magam ezután az intenzív időszak után, ugyanakkor boldog és izgatott is vagyok. Szeretném megköszönni a vezetőségnek, hogy lehetőséget adtak a bizonyításra. A klub újbóli felemelkedése Şerban Serének és a polgármesternek köszönhető, ők voltak a klub újjáalakulásának legfőbb letéteményesei. Óriási dolog ennyi ember előtt játszani, ugyanakkor hatalmas volt rajtam a nyomás” – értékelt Farcaş vezetőedző.

Jegyzőkönyv

Bihar FC – Győrödi-Szőlőtelepi CSC 3–0 (2–0). 

Nagyvárad, Bodola Gyula Stadion, 10.000 néző. 

G: Preklet Csaba (42.), Sergiu Jurj (45+1.), Adrian Gîdea (67., –11-esből) Bihar FC: M. Pînzariu – C. Jurj, Preklet Cs., A. Băican, A. Vînău – R. Farcaş, (L. Ioviţă, 74.) – S. Ciocan (M. Hosu, 60.), A. Moga (Gagyi K., 76.), V. Calugher (B. Vasile, 60.), A. Gîdea – S. Jurj (F. Chitaş). Vezetőedző: Florin Farcaş. 

CSC: T. Ciocan – Vasluian (Datcu, 90+3.), Butnăraşu, D. Pop, Hecsko – A. Popovici (A. I. Ilie, 84.), P. Jichici, G. Precup, Mancaş, (A. Popa, 68.) – R. Trandu (Coroiu, 84.), Buţu (Bulza, 68.). Vezetőedző: Sorin Bălu. 

Piros lap: Petrişor Jichici (9.) 

Vezette: Horaţiu Mircea Feşnic (Kolozsvár) – Alexandru Cerei (Kolozsvár) és Mihai Marius Marica (Beszterce). Szövetségi megfigyelő: Cristian Nica (Piteşti) és Aurel Ionescu (Bukarest).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában