Kormányváltás

2023.06.13. 12:04

FRISSÍTVE | Zajlanak a tárgyalások a Cotroceni-palotában a miniszterelnök-jelöltről

Klaus Iohannis államfő kedden bejelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt elnökét, Marcel Ciolacut bízta meg kormányalakítással.

Forrás: presidency.ro

Agerpres

A Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának küldöttségével konzultált elsőként kedden az államfő a miniszterelnök-jelölt személyéről a Cotroceni-palotában. Klaus Iohannis a tárgyalások elején emlékeztetett, hogy a kormányfőváltás az ország stabilitását szolgáló, másfél évvel ezelőtt kötött koalíciós megállapodás alapján történik.
A megbeszélésen jelen van Marcel Ciolacu, a PSD elnöke, Nicolae Ciucă, a PNL elnöke, Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek frakciójának vezetője, valamint az államfő néhány tanácsosa is.
Klaus Iohannis a későbbiekben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) küldöttségével is konzultált.
Az államfő hétfőn tudomásul vette Nicolae Ciucă kormányfő lemondását, és Cătălin Predoiu igazságügyi minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek az új kormány megalakulásáig.
A PSD és a PNL közötti megállapodás értelmében a miniszterelnöki szék várományosa a PSD elnöke, Marcel Ciolacu.

Megbeszélés az RMDSZ-szel

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség küldöttségével folytatta kedden a miniszterelnök-jelöltről szóló konzultációsorozatot Klaus Iohannis államfő.
Az elnöki hivatalban zajló megbeszélésen részt vesz Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Cseke Attila, Tánczos Barna és az államfő tanácsosai.

Iohannis az USR küldöttségével tárgyal

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) küldöttségével folytatta kedden a miniszterelnök-jelöltről szóló konzultációsorozatot Klaus Iohannis államfő, miután korábban az RMDSZ képviselőivel tárgyalt.
Az elnöki hivatalban zajló megbeszélésen részt vesz Cătălin Drulă USR-elnök, valamint Oana Ţoiu és Radu Miruţă, a párt országos tanácsának tagjai.
A PSD és a PNL közötti megállapodás értelmében a miniszterelnöki szék várományosa a PSD elnöke, Marcel Ciolacu.
Cătălin Drulă azt nyilatkozta hétfőn, hogy az USR részt vesz ugyan a konzultációkon de tudja, hogy ez „csak egy színjáték, aminek előre lehet tudni a végét”. Az USR elnöke közölte, szembesíteni fogja az államfőt azzal, hogy „elárulta Romániát”.

Iohannis az AUR küldöttségével tárgyal

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) küldöttségével folytatta kedden a miniszterelnök-jelöltről szóló konzultációsorozatot Klaus Iohannis államfő. Az elnöki hivatalban zajló megbeszélésen részt vesz George Simion pártelnök és Claudiu Târziu, az AUR országos tanácsának elnöke. George Simion azt nyilatkozta a sajtónak a megbeszélés előtt, hogy pártjának van a miniszterelnök-jelöltje, akinek a nevét csak a tárgyalás után fedi fel. Közölte azt is, hogy az államfő születésnapja alkalmából egy Tenerifére szóló egyirányú repülőjegyet ajándékoz Klaus Iohannisnak, PNL AIR felirattal.

Klaus Iohannis államfő kedden bejelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt elnökét, Marcel Ciolacut bízta meg kormányalakítással.

Cikkünk frissül...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában