Tervezet

2023.09.22. 11:09

Akár 10 évre eltiltanák a vezetéstől a kábítószer vagy alkohol hatása alatt volánhoz ülőket

Illusztráció

Agerpres

Akár tíz évre eltiltaná a vezetéstől a kábítószer vagy alkohol hatása alatt volánhoz ülőket egy törvénytervezet, amelyet csütörtökön nyújtott be a parlamentbe Robert Cazanciuc szociáldemokrata párti szenátor. A törvényhozó egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy törvénymódosító javaslata több jogszabályt is érint. A tervezet egyik előírása szerint 10 évig terjedő időszakra bevonhatják a jogosítványát annak a gépkocsivezetőnek, akit drog vagy alkohol hatása alatti vezetésen érnek.
A törvénymódosító javaslat értelmében szigorúbban büntetnék a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos tevékenységek finanszírozását, elkoboznák a pszichoaktív hatású termékek előállításában használt felszereléseket, valamint a termékek értékesítéséből származó pénzt és javakat.
A tervezet szerint a kiskorúak bevonása a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményekbe súlyosbító körülménynek minősül. A törvényjavaslat azt is előírja, hogy 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők azok a személyek, akik lakásukat vagy más helyiséget rendelkezésre bocsátanak pszichoaktív hatású termékek fogyasztására.
Egy másik előírás szerint a pszichoaktív hatású szerek orvosi rendelvény nélküli alkalmazása vagy kiadása 1-től 5 évig terjedő, a fogyasztásukra való buzdítás pedig három hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A törvénytervezetet a képviselőház vitatja meg először.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában