Kijelentés

2023.11.08. 12:53

Iohannis: A belga katonák romániai jelenléte a szövetséges országok közötti szolidaritást igazolja

Forrás: presidency.ro

Agerpres

A belga katonák romániai jelenléte a szövetséges országok közötti szolidaritást igazolja - jelentette ki Klaus Iohannis államfő szerdán Brüsszelben.
Az Alexander de Croo belga miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón a román államfő elmondta, Románia méltányolja a belga csapatok jelenlétét az ország területén a NATO elrettentő és védelmi pozíciójának részeként. A belga katonák romániai jelenléte a romló biztonsági helyzetben a szövetséges országok közötti szolidaritást, valamint a Románia és Belgium közötti kapcsolatok erősségét igazolja - szögezte le.
Iohannis beszámolt arról is, hogy a belga kormányfővel folytatott megbeszélésen üdvözölték a két ország közötti gazdasági együttműködés fokozódását, és beszéltek a Belgiumban élő román közösség szerepéről is. A kutatás, egészségügy, alternatív energiaforrások, védelem és oktatás területén való együttműködés is szerepelt a témák között - jegyezte meg.
Beszéltek emellett az Ukrajnának nyújtott támogatás fontosságáról, illetve az aggasztó közel-keleti helyzetről is. "Románia teljes támogatásáról biztosította Izraelt, amelynek jogában áll megvédeni magát, a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartásával" - mondta.
Az Európai Unió bővítése kapcsán Iohannis leszögezte, hogy Románia határozottan támogatja a Moldovai Köztársaság, Ukrajna és a nyugat-balkáni partnerországok csatlakozási törekvéseit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában