Megbeszélés

2024.07.27. 09:35

Ciolacu: Románia teljes körű schengeni csatlakozása volt az Orbán Viktorral folytatott megbeszélés legfontosabb témája

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a pénteki megbeszélés Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel egy 'nem hivatalos munkareggeli' keretében zajlott, és a fő téma Románia schengeni övezethez való teljes körű csatlakozása volt. Ciolacu kijelentette, természetesnek tartja, hogy egy szomszédos állam miniszterelnökével találkozzon egy 'nem hivatalos munkareggeli' keretében. Beszámolója szerint Románia teljes körű schengeni csatlakozása volt a megbeszélés legfontosabb témája, de olyan kérdések is szóba jöttek, mint a közös gazdasági beruházások és az energiafolyosók.
Románia teljes körű schengeni csatlakozásával kapcsolatban a román miniszterelnök azt mondta, Orbán Viktor egyértelműen kijelentette, hogy feltétel nélkül támogatja Románia ezirányú törekvését, ahogy eddig is tette.

A közösségi oldalán is beszámolt Marcel Ciolacu miniszterelnök a magyar hivatali kollégájával, Orbán Viktorral folytatott péntek reggeli megbeszélésről. A privát munkareggelin részt vett Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is. Ciolacu azt írta Facebook-bejegyzésében, 'gyakorlatias' megbeszélést folytatott Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével a kétoldalú együttműködésük közös érdeket jelentő témáiról. 'Kereskedelmi kapcsolataink elérik a mintegy 13 milliárd eurót, és egyetértettünk magyar hivatali kollégámmal abban, hogy még mindig vannak kiaknázatlan lehetőségek' - olvasható a bejegyzésben.
A román kormányfő tájékoztatása szerint azt kérte magyar hivatali kollégájától, hogy 'pozitív' kétoldalú célkitűzéseken dolgozzanak közösen, amelyek 'etnikai hovatartozástól függetlenül' szolgálják a két ország állampolgárainak javát. Ugyanakkor a két miniszterelnök megállapodott abban, hogy megvalósíthatósági tanulmányokat kezdeményeznek a Budapest-Bukarest nagysebességű vasúti összeköttetés megvalósításáról - írta Ciolacu. 'Ebben a félévben Magyarország tölti be az EU Tanácsának elnökségét, és ebben a minőségében Románia számít Magyarország őszinte fellépésére az európai stratégiai menetrend megerősítése érdekében. Ugyanakkor köszönetet mondtam Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, amiért egyértelműen támogatja Románia schengeni övezethez való csatlakozását a szárazföldi határokon is' - tette hozzá Ciolacu.

'Nagyon barátságosnak' nevezte a Marcel Ciolacu és Orbán Viktor közötti pénteki beszélgetést Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke azt nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek, hogy a román és a magyar miniszterelnök közötti pénteki beszélgetés 'nagyon barátságos', 'majdnem azt lehetne mondani, hogy barátok közötti' volt.
Kelemen emlékeztetett, hogy idén ez már a harmadik megbeszélés volt a két miniszterelnök között. 'Szerintem nagyon jó, ha ilyen megbeszéléseket folytatunk, mert akár egyetértünk, akár nem értünk egyet, ha megvitatjuk, ha véleményt cserélünk, és elmondjuk, mit gondolunk egy bizonyos dologról, sokkal könnyebb megoldást találni a közös kihívásokra. Márpedig a vasúti és közúti infrastruktúra tekintetében közös kihívásokkal nézünk szembe. Mindkét ország érdekelt abban, hogy olyan infrastruktúrával rendelkezzen, amelyen keresztül elsősorban az áruk, de az emberek is eljutnak a Fekete-tengerről, az Adriai-tengerről, a görög kikötőkből Nyugat-Európába és a kontinens közepére. (...) Másrészt az energiarendszerben állandó összeköttetésben vagyunk, és Románia és Magyarország számára is üdvözlendő az energiabiztonság megteremtését célzó szoros együttműködés' - nyilatkozta Kelemen az AGERPRES-nek.
Kifejtette, hogy Romániát és Magyarországot szoros kereskedelmi kapcsolatok fűzik össze, Magyarország Románia harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere. Úgy vélekedett, hogy a két nép közötti gazdasági együttműködés, az emberek közötti gazdasági és kereskedelmi interakció segít a korábbi időszakokban kialakított előítéletek felszámolásában.
Beszélt arról is, hogy Románia számára nagyon fontos a teljes körű schengeni csatlakozás, amelyet a soros EU-elnökséget betöltő Magyarország támogat és az EU Tanácsa leendő ülésének napirendjére tűz. Az RMDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy a Romániával szembeni belső szárazföldi határellenőrzés feloldására 2025-ös határidőt tűznek ki még a magyar elnökség idején.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában