Időjárás

2024.07.10. 10:45

Országszerte kitart a kánikula ma és csütörtökön is

Fotó: Illusztráció

Agerpres

Kánikulára és kellemetlen hőérzetre figyelmeztető újabb riasztásokat bocsátott ki ma az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország teljes területére.
A meteorológusok szerint másodfokú (narancssárga) hőségriasztás van érvényben Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov megyében és Bukarestben, ahol a nappali hőmérsékleti csúcsértékek elérik 39 Celsius-fokot, és fokozott lesz a kellemetlen hőérzet. A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as értéket, az éjszakai minimumok pedig nem csökkenek 20 fok alá.
Az ország többi részében elsőfokú hőségriasztás érvényes szerdán. A nappali hőmérsékleti csúcsértékek elérik 33-37 Celsius-fokot, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladja a kritikus 80-as értéket. Sok helyen az éjszakai minimumok sem csökkenek 20 fok alá.
A szakemberek szerint csütörtökön másodfokú hőségriasztás alá kerül az országnak több mint a fele, azaz a Bánság, Körösvidék, Olténia, Munténia, Dobrudzsa nem tengerparti része, Moldva déli és Erdély nyugati és délnyugati része, illetve Máramaros egyes vidékei. Nappal 36-39 fok várható árnyékban, a nyugati és déli régiókban lesz legnagyobb a hőség.
Elsőfokú riasztás alatt marad ugyanakkor Moldva legnagyobb része, a tengerpart, valamint Erdély és Máramaros egyes részei. Nap közben 33-37 fok várható, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as értéket, fokozva a kellemetlen hőérzetet. Helyenként az éjszakai hőmérséklet sem csökken 20 fok alá.
A meteorológusok figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a hőséghullám országszerte egész héten ki fog tartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában