Segítség

3 órája

A kormány több határozatot fogadott el az árvízkárosult személyek és települések támogatására

Fotó: Facebook/Guvernul României

Agerpres

A kormány ma határozatokat fogadott el az ország keleti részét sújtó árvizek károsultjai támogatásáról - számolt be a kormányszóvivő a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján.
Mihai Constantin szerint az egyik határozat értelmében háztartásonként 15.000 lejes támogatást kapnak az árvízkárosultak, amit a családok építőanyagok, alapszükségleti bútorok, elektronikus háztartási eszközök vagy főzéshez, fűtéséhez használható tűzifa vagy más tüzelőanyagok vásárlására használhatnak. Ezen felül az érintett települések önkormányzatainak több mint 62 millió lejt utaltak ki az árvíz által megrongált helyi infrastruktúra - megyei utak, hidak és pallók - helyreállítására.
Ugyanakkor az ország más részében élő, 347 nehéz helyzetű család és egyedülálló személy fog támogatásokat kapni a szociális ankétok alapján. Ezek a családok és személyek természeti vagy más jellegű katasztrófák károsultjai, és a kormány összesen közel 1,5 millió lejt utal ki a munkaügyi minisztériumának költségvetésén keresztül a megsegítésükre - tájékoztatott a szóvivő.
Egy szintén ma elfogadott további kormányhatározat kimondja: ha egy krónikus beteg receptje elveszett vagy megsemmisült az árvíz miatt, a páciens új recept nélkül is beszerezheti a gyógyszereket - számolt még be Constantin.
Mihai Constantin emlékeztetett, hogy szeptember 16-i ülésén a kormány már elrendelte családonként 10 ezer lej kiutalását azonnali szükségletekre az árvízkárosultaknak, és az összegek folyósítása folyamatban van.
Az árvízkárosultak postai átutalással jutnak a támogatás birtokába, azt követően pedig megállapodást kötnek a helyi kifizetési ügynökségekkel, és a vásárlásokat igazoló dokumentumokat oda fogják benyújtani. Az összegeket 2024. december 31-éig költhetik el. A fel nem használt vagy indokolatlanul felhasznált összegeket vissza kell téríteni - tájékoztatott Constantin.
A kormányszóvivő szerint Marcel Ciolacu miniszterelnök felkérésére a Versenytanács figyelemmel kíséri az árak alakulását a következő időszakban a "mesterséges" drágításokat megelőzendő. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában