Egészségügy

2 órája

Ciolacu: egy nemzet egészsége a gyermekeink egészségével kezdődik

Fotó: gov.ro

Agerpres

Egy nemzet egészsége a gyermekeink egészségével kezdődik, ezért a megelőzésre és az egészségnevelésre, valamint a gyermekeknek és szülőknek nyújtott közszolgáltatásokra kell összpontosítani - jelentette ki ma a miniszterelnök.
Marcel Ciolacu A román kormány az egészségügyért - a jövő ma épül! Egy nemzet egészsége a gyermekeink egészségével kezdődik című eseményen szólalt fel, amelyet a Victoria-palotában tartottak a kormány és az UNICEF szervezésében.
Beszédében a kormányfő emlékeztetett a következő időszakra tervezett egészségügyi beruházásokra, amelyek szerinte teljesen átalakítják majd ezt az ágazatot. Közlése szerint csupán az országos helyreállítási terv (PNRR) 2 milliárd eurót biztosít a román egészségügyi rendszer infrastruktúrájának korszerűsítésére, és részben ebből az összegből épül regionális kórház Jászvásáron, Kolozsváron és Krajován. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a megyei kórházak korszerűsítése és újak építése, a háziorvosi rendelők felszerelése és a járóbeteg-szakrendelők korszerűsítése - részletezte.
Ciolacu elmondta, hogy szintén az EU helyreállítási alapjából kezdődött el a kórházak, az egészségbiztosítási pénztárak, de az egészségügyi minisztérium és az alárendelt intézményeinek digitalizálása is. Emellett további 7 milliárd lejt különített el a kormány új, legmagasabb színvonalon felszerelt kórházak építésére.
A miniszterelnök kitért arra is, hogy a kormány gondoskodik a humán erőforrás biztosításáról az egészségügyben, ezért hirdettek meg mintegy 13 ezer betöltetlen állást a kórházakban és a mentőszolgálatoknál. "A továbbiakban azon kell dolgoznunk a helyi hatóságokkal és a nem kormányzati szervezetekkel, hogy orvosi személyzetet juttassunk el azokra a vidékekre, ahol jelenleg hiány van belőlük" - tette hozzá.
Beszéde végén Ciolacu szólt arról is, hogy új szinte kell emelni a kábítószer elleni küzdelmet, mert aggasztóan magas a drogfogyasztók aránya a fiatalok körében. A civil szervezetek képviselőit arra kérte, hogy segítsenek a megelőzésben. Megengedhetetlennek nevezte, hogy az intézményvezetők sok esetben nem engedik be az iskolákba a felvilágosító munkát végző szervezeteket, inkább a szőnyeg alá akarják söpörni a problémát.
"A gyermekeinknek ismerniük kell a drogfogyasztás kockázatait az elkerülésük módozatait. Megkérem önöket, hogy minden alkalommal jelezzék nekem, ha nem tudnak bejutni egy-egy iskolába elmagyarázni a gyerekeknek, hogy a drogok nem oldják meg a problémáikat, hanem újabb, még rosszabb problémákat kreálnak" - üzente a kormányfő a civil szervezetek képviselőinek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában