Jelentés

2024.09.11. 14:36

DGA: A belügyminisztérium alkalmazottai idén kétnaponta jelentettek korrupciós eseteket

Agerpres

A belügyminisztérium alkalmazottai idén kétnaponta jelentettek korrupciós eseteket a belügyminisztérium Korrupcióellenes Igazgatóságának (DGA) - derül ki az utóbbi intézmény nyolchavi tevékenységét elemző jelentésből.
A DGA szerdai közleménye szerint idén januártól augusztusig 140 alkalmazott jelentett korrupciós eseteket az igazgatóságnak, 26 százalékkal többen, mint az előző év első nyolc hónapjában.
A legtöbb panaszt a Román Rendőrség alkalmazottaitól kapták, őket követik az országos jogosítvány- és gépjármű-nyilvántartó hivatal, a Román Határrendészet és a Román Csendőrség alkalmazottai. A polgárok által felajánlott kenőpénzt elutasító belügyminisztériumi alkalmazottak életkora 20-45 év közötti, és legtöbb 18 év szolgálati idővel rendelkeznek - olvasható a jelentésben.
A vesztegetés miatt vizsgált személyek életkora országos szinten 20 és 63 év között mozog, és voltak olyan esetek is, amikor apa és fia együtt próbálta megvesztegetni a belügyminisztériumi alkalmazottat.
A DGA adatai szerint idén megnőtt a testkamerás felvételekkel alátámasztott feljelentések száma, különösen a törvénysértésen tetten ért gépkocsivezetők részéről érkező vesztegetési kísérletekről.
Közleményében a DGA emlékeztetett arra, hogy a 0800.806.806-as zöldszámon a polgárok is jelenthetnek belügyminiszteri alkalmazottakkal kapcsolatos korrupciós eseteket. Erre a számra az idei első nyolc hónapban 17.546 panasz érkezett, 30 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, de nagyon nagy részüket nem vették figyelembe, mert nem a DGA hatáskörébe tartoztak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában