Színház

2024.04.25. 08:44

Bemutató: Aliz Csodaországban

Forrás: Szigligeti Színház

Szigligeti-sajtóanyag

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójára készül a váradi színház Szigligeti Társulata: Lewis Carroll jól ismert abszurd meseregényét, az Aliz Csodaországbant a Kossuth-díjas Zsótér Sándor rendezte színpadra, és április 27-én, szombaton mutatják be a váradi közönségnek.

A különös, mulatságosan lehetetlen és szürreális ötletekben tobzódó regényből számos filmfeldolgozás, átdolgozás és magyar fordítás készült 1865 óta. A legutóbbi magyar fordítás 2009-ben jelent meg Varró Dániel József Attila-díjas költő és műfordító, illetve Varró Zsuzsa fordításában, Alíz kalandjai Csodaországban és a tükör másik oldalán címmel. Ezt a fordítást adaptálja színpadunkra Zsótér Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, dramaturg, rendező és egyetemi docens, valamint Ungár Júlia Jászai Mari-díjas dramaturg, műfordító és egyetemi tanár egy rendkívüli alkotói csapattal együttműködve.

A nyúlüregbe zuhanó Aliz elképesztően látványos, viktoriánus korból inspirálódott világát Ambrus Mária Jászai Mari-díjas építészmérnök, díszlettervező és Benedek Mari Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező álmodja, rajzolja, tervezi és korszerűsíti a Varró család zseniális szövegéhez, a sejtelmes (mese)világ zenéjét pedig Lelkes Botond fiatal zeneszerző és színművész komponálja.

A bemutatóra április 27-én, szombaton 19 órától kerül sor, másodjára pedig másnap, vasárnap 19 órától játssza az előadást a társulat. Néhány jegy még mindkét alkalomra kapható a Szigligeti Színház jegypénztárában, illetve online, a szigligeti.biletmaster.ro oldalon. Továbbá játszani fogjuk még május 4-én és 5-én 17 órától.

Szereplők: Aliz – Trabalka Cecília; A fehér nyúl – Balogh Attila; Az Egér, A Királyné – Firtos Edit; A Hernyó, A Kalapos – Dimény Levente; A Baronesz, Undi Dundi – Tóth Tünde; A Macska, A Dodó, A Bubi – Nagy László-Zsolt; A Szakácsnő, A Lóri, Kettes – Ilyés Klaudia; A Pünkösdi Nyúl, A Sasfiók, A Hal-lakáj, Hetes, A Hóhér, A Hamis Teknősbéka – Tőtős Ádám; A Vombat, A Kacsa, A Béka-lakáj, Ötös – Kocsis Gyula; A Király, A Griff – Szotyori József. 

Rendező: Zsótér Sándor. Dramaturg: Ungár Júlia. Díszlettervező: Ambrus Mária. Jelmeztervező: Benedek Mari. Zene: Lelkes Botond. Szcenikus: Szalai József. Ügyelő: Joó Emília. Súgó: Țentea Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában