ERDON Helyi hírek

2009.01.07. 11:07

Szakképzetek helyett szakképzetlenek?

<p>Háromszéken 48 nyugdíjas tanár dolgozik egész normával a tanügyben. Olyan katedrákat foglalnak el, melyeket többszöri versenyvizsga után sem tudtak betölteni szakképzett pedagógusokkal. Ilyen a román nyelv és irodalom, matematika, történelem vagy földrajz szak.</p>

A szakképzetlenek helyett inkább több éves tapasztalattal rendelkező nyugdíjas tanárokat hívtunk vissza- magyarázta Keresztély Irma. A főtanfelügyelő szerint, ha a kormány már tanévközben alkalmazni akarja az új jogszabályt akkor azzal rontani fog az oktatás minőségén.

Ebben az esetben a nyugdíjas tanárokat szakképzetlenekkel kellene helyettesíteni, hiszen a szakképzettek nem tudják átvállalni ezeket az órákat, mert ez túlterhelést jelentene- véli Keresztély. A főtanfelügyelő szerint a legjobb megoldás az lenne, ha az előírást csak az új tanév kezdetétől alkalmaznák. őtanfelügyelő szerint a legjobb megoldás az lenne, ha az előírást csak az új tanév kezdetétől alkalmaznák.

Mint ismeretes az új jogszabály szerint az állami intézményekben alkalmazott nyugdíjasoknak választani kell az állás és a nyugdíj között, és ezt két héten belül meg kell tenniük. Kovászna megyében jelenleg a tanügyi alkalmazottak alig 1 százaléka szakképzetlen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!