ERDON Helyi hírek

2013.07.15. 15:36

Infrastrukturális fejlesztés hat védett övezetben

Hat Bihar megyei védett terület turisztikai és tudományos célokat szolgáló kiépítését valósították meg a Románia Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

Hat Bihar megyei védett terület turisztikai és tudományos célokat szolgáló kiépítését valósították meg a Románia Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

A Bihar Megyei Tanács partnerségben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzattal illetve Intézményfenntartó Központtal és romániai települések önkormányzataival (Alsólugas, Érsemjén, Fugyivásárhely, Rév, Szalacs, Székelyhíd) 2011 júliusában indította el a Bihar és Hajdú-Bihar védett területeinek infrastrukturális fejlesztése elnevezésű projektet. A 452.474 euró összértékű projekt a Románia Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával valósult meg. Az összeg 98 százaléka uniós támogatás volt, a fennmaradó két százalék képezte a projektben résztvevő intézmények önrészét. A projekt hétfői záró sajtókonferenciáján, a Bihar Megyei Tanács nagyváradi székhelyén Dan Poinar projektmenedzser elmondta, hogy a projekt keretében a hat bihari védett terület bemutatásához és ökoturisztikai programokba történő bekapcsolásához szükséges, eddig hiányzó infrastrukturális elemeket építettek ki. A hat romániai természetvédelmi övezet a következő: a Révi Szoros, a fugyivásárhelyi Nárcisz-erdő, az alsólugasi őslénytani lelőhely, a székelyhídi Csíkos tó, a szalacsi Hidegvölgy, az érsemjéni ezüstperjés legelő.

Munkálatok

Mind a hat területen építettek egy információs központot, amelyeket kizárólag a természetvédelmi övezetben tudományos kutatást végző személyek, csoportok vehetnek majd igénybe, a védett területek közelében parkolókat és kempinget alakítottak ki. Emellett kijelölték a területek pontos határait összesen 72 jelzőcölöpöt helyezve ki, de információs táblákat is kihelyeztek, tanösvényeket jelöltek ki, tíz kilátót emeltek, ugyanakkor feltérképezték a területeket. Az együttműködésben részt vevő magyar partner feladata a védett területek kezelésével kapcsolatos tapasztalatok átadása.

Dan Poinar projektmenedzser elmondta, hogy a turisták csak a védett övezeteket kezelő intézmények munkatársaival látogathatják ezeket a védett területeket. Hozzátette, az érdeklődők a helyszínen kitett táblákról tudhatják meg azt, kihez kell fordulni annak érdekében, hogy bemenjenek a védett területre. A programban négy magyarországi védett természeti terület vesz részt. Az első három a Dél-Nyírség kistájon található Hajdúsági Tájvédelmi Körzet része, a negyedik a Bihari-sík kistájon található önálló természetvédelmi terület. Mindegyik terület része a Natura 2000 hálózatnak is. Azért esett rájuk a választás, mert a határ közelében vannak, illetve jó lehetőséget biztosítanak a természetvédelmi kezelés magyarországi tapasztalatainak átadására. A felsorolt magyarországi területeket a projekt keretében kiadott ismertető brosúrákban ismertetik.

Pap István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!