ERDON Helyi hírek

2014.06.09. 10:33

Tudnivalók napfényről, szoláriumról

Szakorvosok hívták fel a figyelmet a napozás és a mesterséges barnítás hatásaira a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóságnál tartott sajtótájékoztatón. Fontos tudnivalókat ismertettek.

Szakorvosok hívták fel a figyelmet a napozás és a mesterséges barnítás hatásaira a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóságnál tartott sajtótájékoztatón. Fontos tudnivalókat ismertettek.

Mint elhangzott, mind a természetes, mind a mesterséges UV sugárzás növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Mindenképp fontos elkerülni azt, hogy leégjünk a napon – ezért 11 és 18 óra között lehetőleg ne napozzunk. A fényszűrő krémek jó hatásúak lehetnek, azonban ezeket megfelelően gyakran kell használni ahhoz, hogy valóban megvédjenek. Főleg a világos bőrű és szemű, szeplős emberek érzékenyek a napfényre, ők gyakorlatilag soha nem barnulnak le, viszont nagyon hamar leégnek. Szintén a veszélyeztetettek kategóriájába tartoznak azok, akiknek a bőrén sok anyajegy található, hangzott el.

Összefügg

Dr. Sanda Bancoş onkológus a túlzásba vitt napozás és a bőrrák közötti kapcsolatról szólt. A melanóma az egyik legagresszívebb és legkiszámíthatatlanabb rosszindulatú elváltozások egyike, s kialakulása most már bizonyítottan összefügg a leégéssel, illetve a szolárium használatával. A korszerű szoláriumok a természetes napfénynél akár tizenötször erősebb sugárzást bocsátanak ki, s hetvenötszörösére nő a bórrák kialakulásának veszélye azoknál, akik ezeket rendszeresen igénybe veszik. Sőt, a nagy mennyiségű ultraibolya sugárzás más jellegű rosszindulatú daganatok kialakulásában is szerepet játszik.

Az onkológus arra is felhívta a figyelmet: sokan, mielőtt nyaralni mennek, még a szoláriumot is használják, ennek nyomán a természetes és mesterséges sugárzás együttesen fejti ki hatását. Ezt tehát mindenképp kerüljük!

Nincs szabályozva

Dr. Simona Frăţilă bőrgyógyász a napfény és a mesterséges UV sugárzás öregítő hatására hívta fel a figyelmet. Azt is hozzátette: minden egyes alkalommal, amikor mesterséges sugárzásnak tesszük ki magunkat, 11 százalékkal nő a bőrrák kialakulásának veszélye.

Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, jelenleg a szoláriumok működése nincs rendszabályozva, a közegészségügyi hatóságok csak ajánlásokat fogalmazhatnak meg feléjük. Viszont folyamatban van a rendszabályozás kidolgozása is.

Eugenia Hamza gyógyszerész a fényvédő krémekről szólt, kihangsúlyozva a természetes kivonatok jótékony hatását. Például a homoktövis gyümölcsből, répából és szezámmagból kivont olajat tartalmazó keverék szép barnulást és egyúttal védelmet is biztosít. Szó esett egyúttal arról is, hogy bizonyos gyógyszerek – például egyes antibiotikumok, vízhajtók, fogamzásgátlók – növelik a fényérzékenységet, ezáltal foltok keletkezhetnek a bőrön.

Neumann Andrea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!