ERDON Országos hírek

2010.06.28. 15:08

Mennyit keres manapság egy programozó?

<p>Divatos szakma, külföldön jól fizetik. Romániában viszont nem egyszerű elhelyezkedni programozóként, ráadásul a még érvényes adókedvezményeket is valószínűleg hamarosan eltörlik.</p>

Egy magára valamit is adó cég manapság nem létezhet internetes honlap nélkül, s az is fontos, hogy ez kövesse a trendet mind az arculat (dizájn), mind az informatikai szerkezet tekintetében. Ehhez pedig egy hozzáértő programozó, illetve programozással foglalkozó cég munkájára van szükség. Mindazonáltal - mint utánajárásunkkor kiderült - a piac telített, s Romániában rendszerint nem kapnak álomfizetéseket azok a programozók sem, akiknek sikerül állandó munkahelyet találniuk.

A Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) adatai szerint egyetlen állásajánlat van programozók számára.

Érzik a krízist

Dan Marius Sabău a www.supravirtual.com honlapot menedzseli és a hasonló nevet viselő, programozással foglalkozó váradi cég vezetője. Kérdésünkre elmondta: Nagyváradon elég sok programozással foglalkozó cég van, nincs hiány megfelelően képzett szakemberekből sem, viszont kevés a megrendelés. „Mi érezzük, hogy krízis van. Persze ez nem egyformán vonatkozik minden cégre, tudok Váradon olyanokat is, amelyeknek elég sok a szerződésük most is” - mondta a cégvezető. Ami pedig a fizetéseket illeti: ő nem állandó alkalmazottakat foglalkoztat, hanem a megrendelésektől függően szabadúszókkal végzi el a munkát, az egyhavi munkáért járó díjszabás pedig 2000 lej. „Sajnos nemcsak a megrendelések csökkentek, a projektek ára is egyre alacsonyabb. Azért a munkáért, amelyért korábban 2-3 ezer eurót fizetett a megrendelő, most már legfeljebb 1500 eurót ad” - mondja Sabău.

Különbségek

Freelancer - így hívják programozói körökben azokat, akik szabadúszókként dolgoznak. Egy váradi freelancertől, Cristian D.-től megtudtuk: Váradon elég kevés programozó dolgozik állandó jellegű munkaszerződéssel, a fizetések pedig tudomása szerint jóval alacsonyabbak, mint másutt. Egy „junior Java” (azaz egy kezdő programozó, aki a Java programozói nyelvvel dolgozik) körülbelül 1200 lejt keres egy állandó munkahelyen, míg egy hasonló szakértelemmel rendelkező fiatal Kolozsváron körülbelül 3000 lejes fizetésre számíhat. Szerinte Temesváron, Iassiban és Bukaresten is sokkal jobb fizetések vannak ezen a téren, mint Nagyváradon. Viszont - amint egy másik forrásunktól megtudtuk - ez azért változó, például vannak Váradon is web-fejlesztők, akik bruttó 3000 lejes fizetést kapnak. Keresettek többek között a php, valamint a .net nyelvezetekben jártasak. Nem tudni viszont, hogy mi lesz a helyzet az elkövetkezendőkben, mivel a megszorító intézkedések valószínűleg eltörlik azokat az adókedvezményeket, melykeben a programozók részesülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!