Bulvár-celeb

2 órája

Nézzen körül otthon: ha ilyen konzervet talál, azonnal dobja ki

Sokan nyúlnak szükség esetén egy-egy konzervért, ha nincs idő főzni, vagy éppen nincsenek nyitva a boltok. Mutatjuk, mikor rejthetnek veszélyt a fémdobozos élelmiszerek.

MW

Alaposan nézzük meg a konzervet, mielőtt bármit is teszünk vele

Forrás: Shutterstock

Élelmiszert kidobni pazarlás, de bizonyos helyzetekben az egészségünk megőrzése érdekében szükséges lehet rá. Egy szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy semmiképpen ne fogyasszunk olyan konzervet, ami be van horpadva.

Az éles, hegyes csúcsban végződő horpadások veszélyesek, mert így levegő kerülhet a konzervbe
Forrás: Shutterstock

Dr. Raj a TikTokon osztott meg egy videót, amelyben bemutatja, mire figyeljünk, ha horpadt konzervvel van dolgunk. Az első dolog, amit ellenőrizni kell, az illesztések. 

Ha a horpadás a konzervek illesztését érinti, az azt jelentheti, hogy a tartalma megsérült, megromlott – figyelmeztet cikkében a Life.hu.

„Ha horpadt konzervet találsz, nézd meg alaposan” – mondja dr. Raj. „A legjobb eltávolítani a címkét, hogy látható legyen, érinti-e a horpadás a fémdoboz illesztését. Ha az oldalsó hegesztés is meg van nyomva, dobd ki, mert valószínűleg veszélyes.”

Ha a horpadás nem érinti az illesztéseket, az élelmiszer nagy eséllyel biztonságos. Fontos, hogy ha a konzerv erősen összenyomódott vagy felpuffadt, robbanásra kész, netán a horpadás vége kis hegyes csúcsban végződik, azt is ki kell dobni, mert nagy eséllyel levegő került bele. Nem minden horpadt konzerv veszélyes, de ha kétségeink vannak, még mindig jobb a biztoság kedvéért kidobni. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!