csak előre

2020.07.24. 10:06

Piacra kell juttatni a magyar innovációt

Nem okozott számottevő fennakadást a járvány a magyar kutatásokban, de minden szereplőtől nagy rugalmasságot követelt, és teret kapott a társadalom innovációs hajlandósága is – közölte Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese.

Budapest, 2020. február 19. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese hivatalában 2020. február 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

„Sok olyan kutatás lelassult, amelyhez szükség lett volna az emberek közötti interakcióra és a kutatási infrastruktúrák használatára, ugyanakkor jó lehetőséget teremtett ez az időszak a kutatási eredmények feldolgozására, új cikkek írására, ahogy ezt egy nemzetközi felmérés is megerősítette” – mondta a Világgazdaságnak Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese. Hozzátette,

összességében a járvány nem okozott jelentős fennakadást a kutatások területén, inkább a végzett tevékenységek közötti hangsúly változott.

A rendkívüli helyzet miatt a hivatal meghosszabbította a pályázati és elszámolási határidőket, egyszerűsítette a pályázatok adminisztrációját, megkönnyítette és felgyorsította az előlegkifizetéseket, hogy a nehézségek áthidalására minél hamarabb rendelkezésre álljanak a források. Így azok is folytatni tudták a megkezdett projektjüket, akik a járványhelyzet miatt nem a tervezett ütemben haladtak a kutatásukkal.

A napokban jelentették be a Kooperatív doktori program ösztöndíjpályázatot. Az elnökhelyettes elmondása szerint ennek is az a célja, hogy a kutatókat közelebb hozzák az ipari igényekhez, elősegítsék a kutatások piaci hasznosulását.

Összekötik a doktoranduszokat és a magyar vállalkozásokat: ha a fiatal kutató területe releváns a partnerintézmény számára, akkor dolgozzanak együtt.

Így a friss kutatási eredmények bevihetők a vállalathoz, sőt annak igényei szerint folytathatók tovább.

Az új típusú ösztöndíjak odaítélésére dedikált kollégium jött létre, amelyben felsőoktatási és ipari szereplők mellett részt vesznek az NKFIH szakértői, valamint hallgatói képviselők is. Ez a testület értékeli, hogy a pályázó kutatásának mennyi lesz az ipari relevanciája, hozzáadott értéke. Ez befolyásolja ugyanis, hogy mekkora összegű lesz a támogatás.

A kollégiumban gyógyszergyártással és informatikával foglalkozó cégek is képviseltetik magukat, mivel ezen a két területen nagyon jók az innovációs és a kutatás-fejlesztési mutatóink. A különböző szereplők közötti együttműködés a kulcs ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra Európa jelentős innovátorai közé emelkedjen – emelte ki Szabó István.

Miniszteri elismerés

A Magyar Prosperitásért Érdemérmet adományozta a napokban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Szabó Istvánnak. A kitüntetést a minisztérium hatékony működésének javítása érdekében végzett kiemelkedően eredményes szakmai tevékenysége elismeréseként kapta. Szabó István 2011 óta dolgozik a hivatalnál, 2018 októbere óta az elnökhelyettese.

Borítókép: Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese hivatalában 2020. február 19-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában