Tudnivalók

2023.11.09. 07:11

Kezdődik az őszi takarítási akció

A nagyváradi lakosoknak december 1-ig lehetőségük van arra, hogy ingyenesen megszabaduljanak az ősz beköszöntével a lakókörnyezetükben vagy a ház körül felgyűlt növényi hulladéktól.

Illusztráció

BN-összeállítás

A váradi önkormányzat a RER Vest köztisztasági vállalattal közreműködve november 10. és december 1. között összegyűjti a növényi hulladékokat. Amellett, hogy a RER Vest munkatársai a közterületről összegyűjtik a leveleket, a váradi polgárok, akik szerződésben állnak a vállalattal, és a lakótársulások kihelyezhetik a kertekből és az udvarokról összegyűjtött ágakat és leveleket, mert ebben az időszakban ingyenesen elszállítják. Azért, hogy a hulladék ne gyűljön fel az úttest mellett vagy a járdán, arra kérik a lakosokat, hogy a leveleket helyezzék átlátszó zsákokba, az ágakat pedig, lehetőleg felvágva és összekötve tegyék ki. A szemetesautók hétfőtől péntekig gyűjtik be a növényi hulladékot a zónaterv alapján. Először a főbb közlekedési útvonalakról, a terekről, a lakótársulásokhoz tartozó közterületekről és a lakóházaktól viszik el a növényi hulladékot. A várost négy zónára osztják, így megkérik a lakosokat, hogy mindenki ellenőrizze, mikor kell kihelyezze a zsákokat.
November 10-én, 13-án, 14-én és 15-én az első zónában járnak a szemetesautók, amely a Sebes Körös bal partja, a Gozsdu tér (P-ța E. Gojdu), a P-ța Cetății, a Gheorghe Costaforu utca, a December 22 park, a Feldioarei utca, a Făgărașului utca, a Ceyrat utca, a Rulikowski (Universității) út, az Ogorului út és az Aradi út által közrezárt területet jelenti (a zónába beletartozik Őssi negyed, a házaknál és Észak-Őssi negyed). 
November 16-án, 17-én, 20-án és 21-én a kettes zóna jön: a Sebes Körös bal partja, a Gozsdu tér (P-ța E. Gojdu), a P-ța Cetății, a Gheorghe Costaforu utca, a December 22 park, a Feldioarei utca, a Făgărașului utca, a Ceyrat utca, a Rulikowski (Universității) út, az Ogorului út által közrezárt terület (ide tartozik Váradszőllős, Velence, Dragoș Vodă negyedek és Tokaji telep). 
November 22-én, 23-án, 24-én és 27-én a harmadik zóna jön: a Sebes Körös jobb partja, a Vitéz (Decebal) út, az Eroul Necunoscut utca, a Lacul Roșu utca és a Bihari út által közrezárt terület (ide tartozik Iorga és Podgoria negyedek). 
Végezetül a negyedik zónában november 28-án, 29-én, 30-án és december 1-jén szállítják el a szemetet. Ez a Sebes Körös jobb partja, a Vitéz út, az Eroul Necunoscut utca, a Lacul Roșu utca és a Bihari út által közrezárt terület, és ide tartozik Rogériusz, Oncsa negyed és Biharpüspöki is.
A városháza közleményében emlékeztet, hogy a takarítási akciókon kívül a növényi hulladékot, mint a leveleket, ágakat, fűnyesedéket, gallyakat, sövényeket, házi vagy kerti növényeket (magok nélkül) a biológiailag lebomló hulladék tárolására szolgáló barna kukákban lehet elhelyezni, aprítva. Ezt a fajta hulladékot a város két szelektív gyűjtópontján is le lehet adni, a Thurzó Sándor és az Uzinelor utcákon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában