Program

2024.04.24. 16:08

Értékes sportutalványok találhatnak gazdára az Ökokihívás győztesei között

Idén is két alkotóeleme lesz a májusban megszervezendő Takarítás hónapjának: az önkormányzatok közti bajnokság, valamint a diákokat megszólító Ökokihívás – közölte a szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatóján Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke.

Ciucur Losonczi Antonius

Mircea Mălan kifejtette, hogy immár negyedik alkalommal szervezi meg a megyei tanács a Takarítás hónapját, együttműködve az Ecolect Egyesülettel, az iskolákkal, az egyházakkal, a Nagyváradi Egyetemmel, a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, az önkormányzatokkal, a helyi közösségekkel, az üzleti élet és a média képviselőivel. A cél változatlan: együtt cselekvés egy tisztább környezetért. Idén is két komponense lesz a programnak: az önkormányzatok közti bajnokság, valamint a diákokat megszólító Ökokihívás. Újdonságként bekapcsolódik a Nagyváradi Egyetemisták Szövetsége (USO) is. 

A polgármesteri hivatalok május 10-ig jelezhetik részvételi szándékukat. A rangsorolásnál figyelembe veszik az összegyűjtött hulladék mennyiségét és azt, hogy hány takarítási akciót szerveztek, legalább kettő kötelező. 

A szelektív gyűjtésnél összehasonlítják a tavaly márciusi, áprilisi és májusi mennyiséget az idei hasonló időszakkal, ez 40 pontot tesz majd ki a 100-ból. 30 pontot ér az összegyűjtött műanyag és fémhulladék, és 15-15 pontot az üveg, illetve a papír és karton. Marad a hat térség, és 2024-ben is 3-3 győztest hirdetnek úgy, hogy az első helyezettek 100 ezer lejt, a másodikok 50 ezer lejt, a harmadikok 30 ezer lejt kapnak. 

A kapott összeg 10 százalékával az iskolai ökoklubokat kell hogy támogassák, a 90 százalékát pedig környezetvédelemmel kapcsolatos, a diákok szempontjából is hasznos projektek megvalósítására kell költsék, például parkoknak, játszótereknek, sportpályáknak a létesítésére – magyarázta Mălan. 

Az Ökokihívásnál 252, egyenként 500 lej értékű nyeremény vár kiosztásra utalványok formájában, melyekkel sportfelszereléseket lehet majd vásárolni. Az Ökoklub-tagsággal rendelkező diákok négy lépést kell megtegyenek: részt vesznek a testnevelési tanárok által szervezett, úgynevezett újrahasznosítási stafétaversenyeken; legkevesebb két ökocivilizációs tevékenységbe kapcsolódnak be május hónap folyamán, örökbe fogadnak valamilyen közteret, ahol ökopedagógiai programokat szerveznek, és kitöltik a tanárok által összeállított kérdőíveket. Egy különdíj is lesz: három hétvége a sólyomkővári ökotáborban, természetesen más-más csoportok számára. Erre ingyenesen mehetnek a tanulók és a kísérőtanáraik, illetve biztosítva van az elszállásolás és az étkeztetés is. 

A Nagyváradi Egyetemisták Szövetsége a Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium által támogatott Nagyváradi Zöld Szárnyak (Green Wings Oradea) elnevezésű pályázattal kapcsolódik be a programokba, közölte Tudor Bungău, az USO elnöke, projektmenedzser. A megszólítottak a 14–35 éves diákok, akik ki kell töltsenek egy részvételi űrlapot, mely megtalálható a szervezet Facebook- és Instagram-oldalán. A gyakorlati tevékenységet ötvözik majd az elmélettel: meglátogatják az Ecobihor céget és a biomechanikai hulladékkezelő állomást, elültetnek 1000 facsemetét, konferenciát rendeznek három neves meghívottal és távfutást a városközpontban, melyet utóbuli követ majd. 

Horea Abrudan főtanfelügyelőtől megtudtuk, hogy tavaly 140 iskola több mint 16 ezer diákja kapcsolódott be a tevékenységekbe, idén ennél többre számítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában