MOL

2024.04.24. 09:38

Kihirdették a Zöldövezet program tizennyolcadik kiírásának támogatottjait

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány idén 22 környezetvédelmi projektet támogat több mint 800.000 lejjel a Zöldövezet program 18. kiadásában.

Illusztráció

Forrás: Pexels

BN-összeállítás
A Permakultúra a városi övezetekben program legújabb programrészében az elbíráló bizottság 8 projektet jelölt támogatásra. A projektek keretében a legfőbb tevékenységek a permakultúra elvein alapuló kertészeti oktatás, valamint permakultúrás kertek kialakítása a városi közösségi kertekben és tanintézmények udvarain. A program másik összetevőjében 14 projekt nyert támogatást, amely projektek célkitűzései a természetvédelmi területek népszerűsítése, valamint a védett területek fontosságának a tudatosítása. Mindezeket olyan tevékenységek keretében valósítják meg, mint tematikus tanösvények kijelölése és kialakítása védett területeken, a környezetvédelmi világnapok megünneplése, Junior Ranger táborok és kirándulások szervezése, bemutató központok kialakítása és rendezése, valamint információs táblák elhelyezése védett területeken.
„A mai fiatalok azok, akik ötleteik és tapasztalataik révén kulcsszerepet játszanak majd egy fenntartható, a természettel összhangban épülő jövő megteremtésében. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy részt vegyenek olyan tevékenységekben, amelyek segítenek kapcsolatban lenni az őket körülvevő világgal, és felfedezni, hogy mennyire fontos a természet szerepe az életünkben. Büszkék vagyunk arra, hogy 18. éve támogatjuk ezeket a kezdeményezéseket, és hogy ezáltal a fiatalokban kedvet ébreszthetünk egy természettisztelő életmód kialakításához”– mondta Mozga Gábor, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.
„A Zöldövezet program 18. kiadásának keretében a támogatásra kiválasztott projektek azt igazolják, hogy továbbra is jelentős az érdeklődés a védett területek és a biodiverzitás megőrzésére irányuló kezdeményezések, valamint az urbánus permakultúra projektek iránt. A nyertes projektek minősége nagyon jónak bizonyult, és ez a tény bizalmat ad nekünk afelől, hogy sikeresek lesznek a kitűzött célok elérését illetően is, beleértve a jelentős közösségi részvételt, úgy a fiatalok, valamint olyan más önkéntesek bevonását illetően, akik eltökélt természetkedvelők vagy a közösségi kertészkedés lelkes gyakorlói” –mondta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója.
A Zöldövezet program előző 17 kiadása során összesen 693 projektet valósítottak meg. A projektekbe több, mint 252.000 személyt vontak be. A program 173 Junior Ranger tábort, 2.996 iskolán kívüli környezeti nevelési tevékenységet támogatott, amelyek keretében a diákok természetvédelmi ismereteiket bővíthették, ugyanakkor létrehoztak és rendeztek 154 új tematikus tanösvényt a romániai védett területeken. A két éve indított Permakultúra a városi övezetekben programrészben megvalósított projektek keretében már 257 permakultúrás kertészeti oktató tevékenységet szerveztek, 3.759 fát és cserjét ültettek, valamint megműveltek 15.193 négyzetméternyi területet, ahol különböző fűszernövényeket, zöldségeket és gyümölcsöket termesztettek. A Zöldövezet program 2024-es kiírásában támogatott szervezetek listája a www.zoldovezet.ro honlapon érhető el. A nyertes szervezetek között szerepel a nagyváradi Grund Community és az Ecotop Egyesület is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában