ITM

2024.05.15. 08:26

Ellenőrzéseket végzett a munkaügyi felügyelőség

Fotó: Nagy Noemi

ERDON-összeállítás


Ellenőrzéseket végzett áprilisban a Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség (ITM), amelynek során 252 vállalatnak tartottak vizsgálatokat. Összesen 315 bírságot szabtak ki, ezek közül 80 pénzbírság 1.776.600 lej értékben és 235 figyelmeztetés. A szabálytalanságok 12 százaléka a munkahelyi egészségvédelem és -biztonságot érintette, míg 88 százalékuk a munkaszerződésekkel kapcsolatos. A munkahelyi egészségvédelem és -biztonság területén áprilisban 96 vállalatot ellenőriztek, az észlelt szabálytalanságok miatt 19 figyelmeztetést és 20 pénzbírságot szabtak ki összese 113.500 lej értékben. A munkaszerződésekkel kapcsolatosan 156 állami, vegyes és magánszektorbeli létesítményt ellenőriztek, 216 esetben figyelmeztetésben részesítették az intézményeket, illetve 60 pénzbírságot is kiszabtak összesen 1.663.100 lej értékben. A munkaszerződéseket érintő törvénytelenségek csupán 11 százaléka jelenti a be nem jelentett, illetve aluljelentett munkát, a további 89% egyéb kihágások. A be nem jelentett munka miatt 19 bírságot szabtak ki 1.520.000 lej értékben, illetve kilenc esetben figyelmeztetésben részesítették a szabálytalanságon ért vállalalot. Összesen 27 kereskedelmi vállalatnál fedeztek fel feketemunkát végző személyeket, szám szerint 144 egyént. Közülük 139 személy nem rendelkezett egyéni munkaszerződéssel, ők 24 különböző vállalatnál dolgoznak; két létesítménynél három személy úgy dolgozott, hogy a munkaszerződés elemeit nem vezették be az általános munkavállalói nyilvántartásba a legkésőbb a munkavégzést megelőző napon; két személy pedig a részmunkaidős szerződésben foglaltaknál tovább dolgoztak.
Az aluljelentett munka (a fizetési kimutatásokba bevezetettnél nagyobb bérben részesülő alkalmazott) esetén két bírságot szabtak ki összesen 24.000 lej értékben, két kereskedelmi egységnél összesen három olyan személyt azonosítottak, akik aluljelentett munkát végeztek. Be nem jelentett, illetve aluljelentett munkát észleltek a szállítási, vendéglátóipari, személyszállítási, építő- és pékipari cégeknél. 
Áprilisban ellenőrzéseket végeztek az építőipari vállalatoknál a munkaszerződések törvényességét illetően. Összesen 20 vállalatot ellenőriztek, 35 bírságot szabtak ki, amiből 8 pénzbírság (307.500 lej) és 27 figyelmeztetés. Feketemunka miatt három pénzbírságot szabtak ki 300.000 lej értékben, összesen 22 személynek nem volt egyéni munkaszerződése. A munkaidőre vonatkozó jogszabályi rendelkezések be nem tartása miatt egyéb kihágásokért 14 bírságot róttak ki, 5 pénzbírságot 7.500 lej értékben és 9 figyelmeztetést.
Ugyancsak áprilisban ellenőrizték a pékipari vállalatokat is, a munkaszerződéseket illetően 8 létesítménynél tartottak vizsgálatot, 4 figyelmeztetést szabtak ki. Az országos bruttó minimálbér garantálására vonatkozó rendelkezések be nem tartása miatt egy esetben egy 1000 lejes bírságot szabtak ki, a munkaidőt érintő szabálytalanság és egyéb kihágások miatt 3 figyelmeztetést róttak ki. Az említett szektorban a munkahelyi egészségvédelem is biztonság kapcsán hét vállalatot ellenőriztek, 15 figyelmeztetést szabtak ki.
Az autószerelő műhelyeknél is ellenőrizték a törvényes keretek betartását a munkafelügyelők áprilisban. A munkaszerződéseket érintően öt vállalatnál tartottak vizsgálatot, három bírságot szabtak ki, amiből egy pénzbírság 1.500 lej értékben és kettő figyelmeztetés. Aluljelentett munka miatt egy figyelmeztetést adtak ki. A munkaidőre vonatkozóan észlelt szabálytalanság miatt szintén kiszabtak egy 1.500 lejes pénzbírságot. A munkahelyi egészségvédelem és biztonsági előírások be nem tartása okán három pénzbírságot (24.000 lej) és 13 figyelmeztetést róttak ki.
A Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség április 30-i adatai szerint Bihar megyében az aktív munkaadók száma 26.117, az aktív munkavállalóké pedig 167.317. Az aktív egyéni munkaszerződések száma április 30-án 193.838 volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában