Programajánló

2024.06.26. 08:36

Nyári Színházi Fesztivál a nagyváradi várban

Forrás: Facebook/Nyári Színházi Fesztivál

ERDON-összeállítás

A nyíregyházi Mandala Dalszínház és az RMDSZ Bihar megyei szervezetének koprodukciójában idén is lesz Nyári Színházi Fesztivál a nagyváradi várban július 11. és augusztus 14. között. Hat előadásra számíthatnak az idén is az érdeklődők, a bérlet- és jegyárak nem változtak. Az előadások kezdési időpontja 20 óra, helyszíne a várban lévő nyári színpad, technikai okok miatt egy előadás, a Liliomfi helyszíne a Szakszervezetek Művelődési Háza lesz. Egy bérlet 99 lejbe kerül, a belépőjegy ára elővételben 25, a helyszínen pedig 30 lej lesz. Jegyeket és bérleteket az RMDSZ nagyváradi, Fekete Sas palotabeli székházában lehet vásárolni, naponta 10 és 15 óra között, illetve a Gekko Pubban, a Tudor Vladimirescu (Körös) utca 40. szám alatt, mindennap 17 és 24 óra között. Érdeklődni a 0259/432-884 telefonszámon lehet. Az idei programot közöljük az alábbiakban.

Love.hu
Július 11., csütörtök (esőnap: július 12.) – Kulcsár Lajos: LOVE.HU (szerelmes vígjáték).
Egy középkorú férfi megismerkedik egy fiatal lánnyal. Idáig semmi különös nincs a dologban. Csakhogy ők egy internetes randioldalon találkoznak, ahol mindenki másnak mutatkozik, mint aki valójában. Az első titkos randin hamar kiderül, hogy a két embernek nagyon is szüksége van egymásra. Múltjuk van. Közös múltjuk, amiről maguk sem tudtak. És titkaik, amiket szépen lassan felfednek egymás előtt. S így egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Túl közel. Eközben pedig a pikáns, szórakoztató, pörgős komédiáról is kiderül, hogy egy bölcs, ritka mély és pontos emberismeretről tanúskodó történetet rejt magában. Alig születik olyan új magyar vígjáték, ami tökéletesen ismeri a szórakoztató műfaj sajátosságait, ami egyszerre szolgálja a színészeket – mert igazi, hiteles, játszható szerepeket kínál nekik – és a közönséget, amely szomjazza a színvonalas szórakoztatást és a jó történeteket. Kulcsár Lajos színdarabja ilyen.

Liliomfi 
Július 20., szombat, Szakszervezetek Művelődési Háza – Szigligeti-Szente-Bolba: Liliomfi (zenés komédia).
Szigligeti Ede Liliomfi című komédiáját – mely 2024-ben ünnepli 175 éves jubileumát – korunk szemüvegén keresztül mutatják be a szerzők, Szente Vajk és Bolba Tamás. A Liliomfi színház a színházban, színészet a színészetben, félreértések véget nem érő komikus sora, mely a fiatalok és az idősebbek arcára is mosolyt tud csalni, és mely kicsit a mandalásokról is szól, hiszen 33. éve utazó színházként járják a vidéket határon innen és túl. A darab olyan örökérvényű kérdéseket helyez a középpontba, mint a szerelem és a generációk közti ellentétek. Mi mindenre vagyunk képesek, hogy kifejezzük szerelmünket? – erre keresi a választ a szerzők által színpadra állított feldolgozás. „A néző azon gondolkodhat el, meddig vagyunk képesek elmenni, hogy kifejezzük szerelmünket, és hogy megtudjuk, viszontszeret-e a másik, s hogy milyen mértékben akarják befolyásolni a fiatalok életét az idősebbek. A Liliomfi arra enged következtetni, érdemes rájuk hallgatni.”

A miniszter félrelép
Július 29., hétfő (esőnap: július 30.) – Ray Cooney: A miniszter félrelép (vígjáték).
Richard Willey miniszter a parlament éjszakai ülése helyett izgalmasabb programot talál magának: az ellenzéki frakcióvezető titkárnőjével, Jane Worthingtonnal kíván kettesben „ülésezni” a londoni Westminster Hotel 648-as lakosztályában. Azonban a romantikus kaland a tervezettnél „izgalmasabbra” sikerül. Először is alkalmi szerelmi fészkükben találnak egy hullát. A „gyilkos” feltételezhetően a lakosztály megbízhatatlanul működő ablaka. A roppant kellemetlen szituáció megoldásához Richard parlamenti titkárát, George Pidgent hívja segítségül. A kutyaszorítóba került hármasnak nincs könnyű dolga, hiszen a szálloda igazgatója és főpincére mindig a legrosszabb pillanatban kopogtat a 648-asba. A helyzet csak fokozódik, amikor megjelenik Jane féltékeny férje, Richard felesége és George édesanyjának ápolónője. És az éjszaka még mindig tartogat meglepetéseket…

„Halj meg és nagy leszel”
Augusztus 5. , hétfő (esőnap: augusztus 7.) – Földes László  Hobo: „Halj meg és nagy leszel”.
Zenés kálvária 14 stációval – dalok, versek, vallomások, történetek az utolsó hetven évből. „Itt, a színházban bevallhatok mindent, úgysem hiszi senki egy szavamat sem. Hogy utána könnyebb lesz? A fenét. A tapstól lesz könnyebb, hogy össze-vissza hazudhatok és megtapsolnak. Vagy igazat mondhatok? Nem hiszik el, de nem is kell, a lényeg az, hogy tapsoljanak… Ezért jó a színház. Itt minden lehetek, akár még önmagam is, úgy sem hiszik el. Akkor minek hazudjak? Az nem könnyű, munkaigényes dolog, ki kell találni mindent, aztán leírni, megtanulni és úgy csinálni, mintha...” – írja Hobo. Az a Hobo, akit a Halj meg, és nagy leszel szerepében fognak látni, az egyik legőszintébb ember, akit valaha ismertem. Őszintesége megrendítő és bátorságot adó – mondja a rendező, Vidnyánszky Attila.

Shirley Valentine
Augusztus 9., péntek (esőnap: augusztus 11.) – Willy Russel: Shirley Valentine (lélekmelengető komédia).
Monodráma egy életre szóló kalandról. Van élet negyven felett… legalábbis hosszas vívódás után erre a megállapításra jut Mrs. Bradshaw, született Shirley Valentine, a középkorú, elhanyagolt liverpooli háziasszony. Évtizedek óta teljesen mindegy, hogy a férjéhez vagy a falhoz beszél, a hatás ugyanaz. Épp ezért dönt úgy: a falat választja. Egy nap ráébred élete egyhangúságára: a családja önző, a házassága magányos, a munkája unalmas, és már ő is csak árnyéka régi önmagának. Egy nap otthagy mindent, és elindul, hogy megkeresse az elfeledett, igazi Shirley Valentine-t. Egy szép napon, egy hirtelen impulzusnak engedve igent mond a nagy álomra, és elutazik Görögországba, ahol izgalmas belső utazásra indulunk főhősünk kalauzolásával a nap, a bor és a tenger hazájában… A lírai komédia szinte már az egész világot bejárta 1988-as londoni ősbemutatója óta, és a filmes feldolgozást is bizonyára sokan ismerik. Most Vándor Évát láthatjuk az egyszemélyes darabban Shirley-ként, ő meséli el nekünk egy asszony életközépi válságának, lázadásának és önmagára találásának elgondolkodtató és kacagtató történetét.

Loft 
Augusztus 14. , szerda (esőnap: augusztus 19.) – Adorján Beáta: Loft (komédia).
Három barátnő története. Az ő szerelmekkel, válással, árulásokkal teli szenvedélyes szövetségéről szól. Három különböző sors, világlátás, de mindegyik fő mozgatórugója a vágy, az összetartozás, a szeretet. A szereplők humora, öniróniája, vagy annak hiánya sok mulatságos szituációba sodorja őket. Mi van, ha egyik barátnő elszereti a másik férjét, pedig csak segíteni akart... vagy mégsem? A titkok és feszültségek vajon odáig feszítik a húrt, hogy elteszik egymást láb alól, vagy tisztázódnak a félreértések? Magára ismerhet ezekben a karakterekben a néző és a nevetésen keresztül talán megbocsátó lesz önmagával és barátaival szemben is. Ez az előadás tehát csakis a nőkről szól... ja és folyamatosan a férfiakról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában