Kiállítás

2024.06.29. 15:02

Óbudai fotóművészek alkotásai a várban

Az Óbudai Fotóklub tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Szent László Napok keretében a vár E épületének földszintjén működő EFA Kiállítási Központban, az Euro Foto Art Galériában. Az 55 év – 55 kép elnevezésű tárlat az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület szervezésében valósult meg, együttműködésben a Summit Agro Romániával, valamint a Nagyvárad és a Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesülettel (APTOR – Visit Oradea).

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius 

A vernisszázst június 28-án, pénteken este tartották, az érdeklődőket Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület alapító-elnöke köszöntötte. Felidézte, hogy legutóbb az év elején járt az Óbudai Fotóklub küldöttsége Nagyváradon, ugyanis „taroltak” a magyar és a román kultúra hete alkalmából a világban élő fotóművészek számára meghirdetett pályázaton. Emlékezetes találkozás volt 2018-ban is, amikor egy héten keresztül Váradon zajlott a MAFOSZ nemzetközi alkotótábora, magyarázta Tóth István, aki a mostani tárlaton látható munkákat „a művészfotózás mesterműveiként” értékelte.

 

Koncz Dezső, az Óbudai Fotóklub elnöke megtisztelőnek nevezte, hogy a kollekciójuk elkerült ide is. Beszélt arról, hogy mivel az egyesületük 55 éves, ezért közösen kitervelték, hogy kiválogatnak 55 fényképet. Egyébként igen aktívak, minden kedden este összejönnek. Fontosnak tartják, hogy ne csak profi fotósok tartozzanak a közösségükhöz, hanem olyanok is, akik csupán szeretnek fényképezni. Az egyesület berkeiben működik egy külön csoportja az autista spektrumzavarral küszködőknek, és arra törekednek, hogy az ők alkotásaik közül is minden kiállításra beválogassanak néhányat. Egy másik érdekesség pedig, hogy ennek a tárlatnak korábban nagy sikere volt Budapesten, a Flórián téri aluljáróban, az ottani üvegfalra korábban ugyanis még soha nem helyeztek ki művészfotókat, mesélte Koncz Dezső.

A péntek esti ünnepségen fellépett Thurzó Sándor József brácsaművész. Az időszakos tárlatot július 25-ig lehet megtekinteni hétfőn és szerdán 14–18, kedden, csütörtökön és pénteken 10–14 óra közt, illetve a vitringalériába kitett fényképeket hétköznap 8–20 óra közt. Ugyanakkor az alkotásokat a Helyi Közszállítási Vállalattal (OTL) kötött megállapodás értelmében a digitális képernyővel rendelkező tömegközlekedési járműveken is vetítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában