Ceremónia

2024.07.06. 13:23

Kitüntették a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség harci zászlaját

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség számára jeles nappá vált a július 6-a, ugyanis ezen a napon az egység harci zászlajára felkerült a „Férfiasság és Hit Érdemrend” lovagi fokozatának dísze. A kitüntetést dr. Raed Arafat államtitkár, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője tűzte fel.

Fotó: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

A Román Tűzoltóság Napja alkalmából, 2023. szeptember 13-án Románia elnöke, Klaus Iohannis elismerését fejezte ki a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség iránt, ennek jeléül pedig kitüntette a felügyelőség harci zászlaját a „Férfiasság és Hit Érdemrend” lovagi fokozatával. A kitüntetést dr. Raed Arafat államtitkár adta át egy katonai ceremónia alkalmával július 6-án, szombat délelőtt 10 órai kezdettel Nagyváradon, a Mihai Viteazul téren. ,,Ez egy nagyon megtisztelő kitüntetés, mert Románia elnöke kizárólag egy okból díszít fel egy harci zászlót. Ez az ok pedig az, hogy az egység az elvárásokon túlteljesít és kivételes munkát végez. Tehát valóban rendkívüli dolog, hogy egy harci zászlót kitüntetnek” – fejtette ki a DSU vezetője. A Klaus Iohannis által aláírt dekrétum felolvasása után dr. Raed Arafat kitűzte a zászlóra a „Férfiasság és Hit Érdemrend” lovagi fokozatának díszét. Arafat elismerését fejezte ki azért a bátorságért, odaadásért és áldozatkészségért, amelyet a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség tagjai tanúsítanak, annak érdekében, hogy megvédjék környezetüket és a civileket.

Sorin Caba, az ISU vezetője köszöntőjében kifejtette, hogy ez különleges nap számára és az egység számára is, ugyanis az elmúlt évek munkáit dicsérik most. 

A kivételes történelmi eseményen jelen volt Constantin Florea, az IGSU vezetőhelyettese, Dumitru Țiplea Bihar megyei prefektus, Ilie Bolojan megyei tanácselnök, Florin Birta váradi polgármester, valamint az ISU megyei vezetői, csapatvezetői és tagjai. 

A ceremónia katonai felvonulással és a feldíszített katonai zászló bemutatásával ért véget. 

Flottabővítés

A kitüntetés átadásának napján egyébként egyéb jó hírrel is szolgált a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség: két új, rohammentő-motort kapott a helyi felügyelőség, melyeket be is mutattak. BMW márkájú, 850 köbcentis motorral és 97 lóerővel rendelkező járművekről van szó. Mindkét motor fel van szerelve félautomata defibrillátorral, lélegeztetővel, laringoszkóp készlettel, váladékszívóval és egyéb speciális felszerelésekkel, melyeket sürgősségi esetekben használnak. Mindemellett speciális hang- és fényjelzéseket szereltek a járművekre és speciális kommunikációs eszközöket is. A motorok biztonságos használata érdekében tíz rohammentős vett részt tanfolyamon, s mind a tízen speciális ruházatot, felszerelést (télit, nyárit) is kaptak. A projekt teljes költsége 400.000 lejre tehető, a SMURD Alapítvány és a Lidl közösen finanszírozta.

Fotó: Alexandru Nițescu

Dr. Raed Arafat sajtóérdeklődésre elmondta, hogy Nagyvárad a 11. olyan város, ahol SMURD-motorok vannak használatban, s egyébként ezeket nem csak Váradon használják majd, hanem a város metropolisz-övezetében is. Mint elmondta, a motorbiciklikkel percekkel hamarabb kiérnek egy-egy helyszínre, a rohammentősök ezáltal hamarabb elkezdhetik a mentési akciót. A motorokat minden esetben követi majd SMURD-autó is, hogy az ellátásban majd segítsenek, illetve a betegszállításban is. Hozzátette, hogy egyébként a motorokon minden olyan orvosi felszerelés megtalálható, mint a rohammentőkocsikban, kivéve a hordágyat. Továbbá a motorral kiérkező rohammentős azonnal továbbítani tudja a sérültek állapotáról szóló jelentést, így időközben – ha szükséges – több mentőcsapatot tudnak küldeni, illetve olyan felszerelést, ami szükséges. 

Az országban ezekkel együtt már 18 SMURD-motort használnak, Kolozsváron, Temesváron, Jászvásáron, Konstancán, Brassóban, Galacon, Marosvásárhelyen, Ploiești-en és Nagyszebenben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában