Adatok

2024.07.21. 12:37

Több mint ezer munkavállalási engedélyt adott ki a bevándorlási hivatal az év első felében

Sajtótájékoztatón ismertette múlt héten Săndel Dima, a Bihar Megyei Bevándorlási Hivatal vezetője 2024 első felének statisztikai adatait. Az intézményt leginkább nepáliak, moldovaiak, indiaiak, sri lankaiak és bangladesiek keresik fel.

Illusztráció

Törő Enikő

Az elmúlt években nőtt azoknak a száma Romániában, akik menedékkérelemért folyamodnak, akár tanulmányok, akár munka miatt. Săndel Dima, a Bihar Megyei Bevándorlási Hivatal vezetője 2016 óta tölti be ezt a pozíciót, és mint elmondta, akkoriban országos szinten évente körülbelül 20.000 munkavállalási engedélyt adtak ki bevándorlóknak, míg 2022-re ez a szám évi 100.000-re nőtt.

Mint megtudtuk, pontos adat nincs arról, hogy jelenleg Bihar megyében hány bevándorló dolgozik vagy tanul, ugyanis az ország bármelyik hivatalában be lehet adni a kérelmet, s utána az országon belül bárhol szabadon mozoghat a kérelmező. Arról viszont van pontos adat, hogy Bihar megyében 2024 első felében 1581 (1561 időszakos, és 20 hosszabb időre szóló) tartózkodási, illetve 1225 munkavállalási engedélyt adtak ki. Olyan bevándorlókat is elfogtak, akik illegális körülmények között tartózkodtak itt. Összesen 52 ilyen személyről van szó, őket mind a határátkelőknél tartóztatták fel. Dima hozzátette, hogy ilyen esetekben a nagyváradi székhelyen megvizsgálják a migránsok helyzetét, majd 24 órán belül Temesvárra szállítják őket egy migránsközpontba, s amennyiben nem szorulnak különlegesebb védelemre, vagy egyszerűen az irataikkal van gond, akkor kitoloncolják őket az országból. Amennyiben valamilyen okból kifolyólag az adott személy helyzetének vizsgálata tovább tart, Aradra viszik őket, ahol 30 és 365 nap közötti időt tölthetnek, de erre ritkán kerül sor, általában 24 óra alatt kitoloncolják őket. Amennyiben az illetőnek van útlevele és érvényben lévő iratai, ez könnyen megoldható, ellenkező esetben fel kell keresni a nagykövetséget, az útiköltséget, repülőjegyet pedig európai pénzalapokból biztosítják.

Bevándorlási statisztikák

Ami a tulajdonképpeni statisztikát illeti: január 1. és június 30. között a Bihar Megyei Bevándorlási Hivatal 6404 személynek adott ki tartózkodási engedélyt, ebből 3895-öt harmadik világbeli országok állampolgárainak, míg 2509-et európai uniós országokból származóknak. A legtöbb engedélyt nepáliaknak adták ki, 535-öt, moldovaiaknak 363-at, indiaiaknak 340-et, sri lankaiaknak 295-öt, bangladesieknek 254-et, törököknek 210-et, 2509-et pedig európai uniós országok lakosainak, többnyire magyarországiaknak, olaszországiaknak és németeknek. A legtöbben munkavállalási vagy tanulmányi okok miatt érkeztek ide. 

A fent említett időszakban 1741 munkavállalási engedélyt regisztráltak, 1225-öt elfogadtak. 

Továbbá meghívókat is regisztráltak, melyek harmadik világbeli országok állampolgárainak szóltak, az országba való belépés céljából. Ennek az a lényege, hogy bizonyos országokból (Tunézia, Marokkó, Egyiptom stb.) származóknak vízumra van szükségük, hogy Romániába jöhessenek, ehhez pedig egy meghívó is szükséges, melyet a bevándorlási hivataltól lehet igényelni. Összesen 19 ilyen jellegű kérelem volt, ebből 11-et engedélyeztek. Érkezett továbbá 15 családegyesítési kérelem is, szintén érintve harmadik világbeli országokat, ebből 10-et elfogadtak. 

A bevándorlási hivatal nemcsak engedélyeket vizsgál meg, hanem számos ellenőrzést is végez. Az említett időszakban 206 ilyet tartottak, hét illegális körülmények között itt tartózkodó bevándorlót találtak, közülük négy személy bangladesi volt. Kiadtak továbbá 18 határozatot, hogy az adott bevándorló 15–30 nap alatt hagyja el az országot, ebből 10-et illegális itt tartózkodásért, egyet a tartózkodási engedély meghosszabbításának elutasításáért, a többit pedig egyéb okokért. 

A Bihar Megyei Bevándorlási Hivatal vezetője továbbá felhívta a figyelmet, hogy tavaly óta a különféle kérelmeket online is lehet iktatni, valamint július 15. óta időpontot is lehet foglalni, szintén online, a https://igi.mai.gov.ro/bihor/ honlapon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában