Megemlékezés

2024.08.15. 14:26

Gáspár András honvédtábornokra emlékeztek

A Gáspár András Egyesület szervezésében Gáspár András honvédtábornokra (1804–1884) emlékeztek Bihar községben augusztus 10-én, szombaton.

Forrás: Gáspár András Egyesület

Ciucur Losonczi Antonius

Gáspár András honvéd halálának az évfordulójáról általában mindig megemlékeznek augusztus elején, mely tulajdonképpen három településnek az ünnepe: Kecskemété, ahol született, Hatvané, ahol az április 2-i győztes csatát vezényelte és Biharé, ahol élt és meghalt. Mivel Gáspár András augusztus 5-én hunyt el, mindig az ehhez legközelebb eső hétvégén tartják meg az ünnepséget. Ugyanakkor fontos szempont az is, hogy augusztus 3–4-én Görgei Artúr Biharon tartózkodott, ahol az oroszokkal egyezkedett, sikertelenül, mielőtt Világos felé vonult volna.

Ünnepi beszédében Csernák Béla ny. református lelkipásztor, a Gáspár András Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet: mindannyian, akik ebben az évben Gáspár András honvédtábornok emlékezetében összegyűltek, évfordulót emlegetnek, és ennek megfelelően hajtanak fejet. „Mi, bihariak, elsősorban a honvédtábornok halálának száznegyvenedik évfordulójára emlékezünk. De nem mehetünk el emlékezet nélkül néhány részlet mellett. Pünkösdkor volt huszonöt  éve annak, hogy a félreeső helyen feledésbe merült sírhantot megnyitottuk, és az elhunyt hőst, a budapesti Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával, díszhelyen temethettük újra. Az elkövetkezendő években beindulni látszott a kecskeméti Gáspár András Szaklíceummal való kapcsolat rendszeresítése, de ez sajnos lassan elhalt. Ettől függetlenül létrejött közöttünk, bihariak között egy kis csapat, amelynek tagjai évenként fejet hajtottak augusztusban a hős tábornok síremléke előtt. Nem voltunk s nem vagyunk állami keretbe illeszkedő egyesület, semmilyen elkötelezettségünk nincs. Így szeretnénk megemlékezni az ősz folyamán arról a 25 éve zajlott eseményről, amikor dr. Habsburg Ottó, a Páneurópai Unió Elnöke községünkbe látogatott s megkoszorúzta a síremléket. Az akkor készült film megtekintése után pedig egy kis alkalmi kiállítással fogunk fejet hajtani az eltelt idő emlékezete előtt. Most azonban a hagyományos megemlékezésünkre gyűltünk egybe” – fogalmazott Csernák Béla.

Az egyesületi elnök ezután köszöntötte Oláh Emil ezredest, protestáns tábori lelkészi karvezetőt, Lestyán Balázs hatvani alpolgármestert, a Gáspár András Bajtársi Egyesület vezetőségét (Kőszegi Ferenc tiszteletbeli elnököt, ny. alezredest, Füzér László őrnagyot és Kőszegi Ferencnét), a Bajtársi Egyesület jelenlevő tagjait, valamint Kökény Ferenc múzeumigazgatót, Kecskemét képviseletében Jóljárt Zoltán igazgatót és Sellei Lászlót. A helyiek részéről üdvözölte Kiss Albert kanonokot, római katolikus plébánost és Filep Attila református esperest, valamint a Pro Bihar Alapítvány elnökét, Popovici Magda tanítónőt.
A történész végzettségű Szabó Ödön parlamenti képviselő a hatvani csata előzménye és utóélete kapcsán osztotta meg gondolatait az ünneplőkkel, majd a koszorúk elhelyezésével ért véget a rendezvény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában