Faállomány

2024.08.26. 15:40

Stratégia nélkül történnek a faültetések Nagyváradon

A nagyváradi önkormányzat több ezer facsemetét vásárol anélkül, hogy pontosan tudná, hová fogják ültetni azokat, és az is kérdéses, hogy megfelelő fafajtákat vásároltak-e.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A 2023. július 25-i heves vihar után, amely közel háromezer fát tört ki és rongált meg Nagyváradon, Florin Birta polgármester előállt egy mesterterv ötletével, amely a faállomány egészségi állapotának felmérése mellett tíz évre meghatározná azt, hogy hova kell a városban fákat ültetni, illetve azt is, hogy ezek milyen fajtájúak legyenek, és milyen szabályok, szempontok szerint kerüljenek elültetésre. A stratégia azonban még nem készült el, viszont faültetések történtek, nem a várt eredménnyel: a tavasszal ültetett fák közül sok máris elszáradt, ami azt jelenti, hogy a csemeték vagy nem feleltek meg az égövnek, vagy nem voltak megfelelően elültetve, esetleg gondozva. Mindez azonban nem akadályozza meg a váradi önkormányzatot abban, hogy idén ősszel újabb fákat ültessen. Pedig tavaly nyáron, Nagyvárad legújabb kori történetének legpusztítóbb vihara után Florin Birta polgármester kijelentette: „A jövőben el kell gondolkodnunk azon, hogy olyan fákat ültessünk, amelyek ellenállóbbak a rossz időjárással, és az ilyen meteorológiai jelenségekkel szemben, amelyek valószínűleg egyre gyakoribbak lesznek”. Birta ígéretet tett arra, hogy 2023 végére a polgármesteri hivatal elkészíti azt a tíz évig érvényes mestertervet, amely előírja, hogy a fák egészségi állapotának felmérése alapján milyen ütemezett faültetési és -kivágási munkálatokat kell elvégezni a városban. A cél a város zöld „infrastruktúrájának” javítása, és az ültetések szorgalmazása azokon a területeken, ahol a rossz egészségi állapotban lévő, korhadt fák vannak. A stratégia célja lenne az is, hogy az éghajlatnak és a jövőbeli időjárásnak megfelelő fafajokat ültessenek. Ez azzal az előnnyel járna, hogy a csemeték hamarabb gyökeret eresztenének és fejlődnének, így az embereknek sem kellene annyit várniuk, míg árnyékot adó, nagy fa lesz belőlük. Ráadásul az újraültetésekkel járó idő- és pénzráfordítást is meg lehetne takarítani. A polgármester azt is megígérte, hogy a lehető leghamarabb elkészítik a mestertervet, ami azonban egy év után sem áll rendelkezésre. „A mesterterv most a polgármesteri hivatal közbeszerzési osztályán van, és hamarosan kiírják a pályázatot” – mondta Florin Birta, hozzátéve: a késlekedés oka az volt, hogy a munkatársak párhuzamosan dolgoztak egy 2500 fa elültetésére irányuló közbeszerzési eljárás előkészítésén, valamint egy hároméves keretmegállapodás dokumentációján, amely a leromlott területek tájépítészeti javítására vonatkozik. A mestertervért egyébként a város hajlandó lenne akár 460 ezer lejt is fizetni (áfa nélkül).

Fotó: Alexandru Nițescu

A közbeszerzésre kiírt 2500 fát idén ősszel akarják elültetni. Hogy ez mekkora mennyiség, összehasonlításképpen elég annyit megjegyezni, hogy tavaly összesen ezer fát ültetett el a város. Az önkormányzat 3,4 millió lejt költene a 2500 példányra áfa nélkül, vagyis egyetlen fa átlagára 1362 lej lenne. Igaz, ebben benne van a minimum 2,5 méter magas, minimum 14 centiméter vastag törzsátmérőjű fák elültetésének és két évi gondozásának a költsége is. Továbbá a liciten nyertes cég kötelezi majd magát arra is, hogy az említett két éven belül az összes elszáradt, elpusztult csemete helyett újat ültet. Mindez már akkora költség, és olyan komoly energiaráfordítás, hogy elvárható lenne az önkormányzattól, gondolja át alaposan azt, hol történnek majd az ültetések. Annál is inkább, mert a városban lépten-nyomon negatív példákba botlunk: a Daliei (Grigorescu negyed) és a Barcăului utcai zöldövezetek, amelyeket két évvel ezelőtt alakítottak ki európai uniós támogatásból, máris tele vannak elhalt fákkal. Tavasszal egy kampány során 400 csemetét ültettek el a Horea utcán és környékén, de sok elszáradt azóta. Vagy azért, mert nem locsolták őket, vagy azért, mert rossz, törmelékkel teli, táptalajban szegény helyre kerültek.

Fotó: Pap István

A mostani favásárlásra kiírt tenderben nincs meghatározva az, hogy hova ültetik el a csemetéket, mindössze a példányok száma és típusa van megjelölve. A Bihoreanul kikérte a polgármesteri hivataltól a faültetések leendő helyszíneinek listáját, melyet meg is kapott, de a hetilap állítása szerint ez a lista hiányos. Ezt abból állapították meg, hogy a város jobb partján 200 japán cseresznyefát akarnak elültetni, de csak száz ilyen fa pontos helyét jelölték meg, hogy a másik száz cseresznyefa hova kerül, az nem derült ki. A hetilap által megszólaltatott, meg nem nevezett dendrológus szakértő szerint nem normális eljárás az, hogy az önkormányzat úgy vásárol fákat, hogy nem tudja és nem mondja meg, hova fogja ültetni azokat, mert nem mindegy, hogy milyen fa milyen helyre kerül. „Más dolog egy folyó partjára ültetni, és más dolog egy útkereszteződésbe” – fogalmazott a szakértő. Mint mondta, a kiválasztott fajok nem tűnnek a legmegfelelőbbnek. A japán cseresznye, bár jól néz ki, nem nő nagyra, így nem nyújt sok árnyékot, ahogy a gömbkőris (Fraxinus Mecsek) sem, amelyből 300 darabot vásárol a város. Az önkormányzat be akar szerezni közönséges kőrist (Fraxinus excelsior) is, amitől a nyugati városok már ódzkodnak, mert az utóbbi években kiderült, hogy egy gombát (Hymenoscyphus fraxineus) terjeszt, amely más fafajokat is megbetegít. Sok faiskolában a kőriscsemetéket fertőzött állapotban árulják, ezért a kertépítők kerülik ezt a fajt, magyarázta a szakember, majd hozzátette: „A legjobb az lett volna, ha a hivatal azt teszi, amit ígért: felmérést készít a városban található fákról és elkészít egy stratégiát, amely meghatározza az ültetés szabályait”.

Nem probléma

Florin Birta polgármester nem látja problémásnak azt, hogy ilyen sok fát fognak elültetni anélkül, hogy meglenne a város zöldövezeti stratégiája. Érve egyszerű: „nem hiszem, hogy jobb lenne, ha egyáltalán nem ültetnénk”. A polgármester hozzátette: a közbeszerzési eljárásban az szerepel, hogy a pályázaton nyertes cégek kétéves garanciát kell vállaljanak az ültetésekre, azaz minden kiszáradt fát ki kell cseréljenek. Továbbá minden facsemetét öntözőzsákkal együtt kell elültetni, amely vízálló anyagból készült, és így lassú öntözést tesz lehetővé. Az öntözés mellett a cégeknek trágyázniuk is kell majd. Továbbá minden egyes fát egyedi kóddal ellátott fém azonosító táblával és gyökérgátlóval kell ellátni, hogy a gyökerek ne terjedjenek a burkolt vagy aszfaltozott felületek alatt. „Az én álláspontom az, hogy a dolgok sokat fejlődtek a nagyváradi zöldterületek terén. (...) Nem minden tökéletes, de azon dolgozunk, hogy javítsunk a dolgokon” – vonta le a következtetéseket Florin Birta polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában