Néptánc

Tegnap, 12:46

Megtartották a Partiumi Néptánctábort Micskén

A Görböc Néptáncegyüttes és a Miskolczy Károly Általános Iskola tizenhatodik alkalommal szervezte meg a Partiumi Néptánctábort augusztus végén.

ERDON-összeállítás

A táborban értékmentő munka folyt egy héten keresztül: néptánc és népdaloktatás, gyermekjátékok, népi bútorfestés, melyhez Csathó Töhötöm festőművész grafikáiból nyílt kiállítás is társult. A múlt kultúrája és a jelen művészete egyszerre szólította meg az érdeklődő közönséget.
A rendezvény megnyitójára augusztus 26-án délelőtt került sor a micskei Balogh Péter Kultúrházban, ahol a Görböc Néptáncegyüttes mezőségi táncokat adott elő. Hodgyai Edit, a Miskolczy Károly Általános Iskola igazgatója, valamint a táncegyüttes vezetője köszöntötte a tábor lakóit, a szülőket, a világi és egyházi elöljárókat, majd a folytatásban ismertette a tábor programját, jó szórakozást, feltöltődést, gyarapodást kívánva a hét sokrétű tevékenységei révén.

A napi program minden délelőtt néptáncoktatás volt, úgy haladóknak, mint kezdőknek, déltől pedig a bútorfestésé volt a főszerep a Székelyudvarhelyről érkezett Csathó Kunigunda irányításával. Az ebédszünet után újra a népi lépések, mozdulatok gyakorlása töltötte ki az időt, míg este táncház várta a szórakozni vágyókat. Itt sor került népdaloktatásra és gyermektáncházra is. Ez volt az a hely, ahol az elsajátított lépéseket, figurákat szabadon, saját kreativitás alapján alkalmazni lehetett. Ez az alkalom nyitott volt a nagyközönség számára, így szülők, rokonok, néptáncosok a környékről előszeretettel vettek részt ezen. Nagy öröm volt látni a tevékenységek alatt, ahogyan a közösségben egymásért dolgozva, egyre több és mélyebb tudásanyagot sajátítanak el a táborlakók, valamint bizonyságot tesznek kitartásukról, akaraterejükről, alkalmazkodó képességükről, és képesek újratanulni az őseink hagyatékát, élővé, maivá tenni azt.
A néptánccal most barátkozó óvodás-kisiskolás korosztály számára szerveztek oktatást szintén délelőttönként. Erdei Sándor oktató, a helyi óvónők segítségével népi gyermekjátékokat tanított a csillogó szemű aprócskáknak, mesét mondott tiszta forrásból. A néptáncban már jártas gyermekeket és fiatalokat Forgács Zsombor táncos a kalotaszegi tájegység táncdialektikájával ismertette meg. Közel 60 néptáncos, illetve néptáncot kedvelő vett részt, hét különböző települést képviselve: Berettyószéplak, Margitta, Köröstárkány, Micske, Nagyvárad, Szilágylompért (Szilágyság), Cegléd (Magyarország). Voltak közöttük, akik már egy-egy néptánccsoport aktív tagjai, így a Bodzavirágé, a Gyöngyvetőké, a Százszorszépé, a Görböcé, a Holdvilágé, a Kéknefelejcsé és a Ceglédé.

A népi bútorfestés alkalmain az érdeklődök megtanulhatták, hogyan és mivel alapozzák a faanyagot, melyik minta mit jelképez és milyen színeket használhatnak ezek megfestésére, milyen életkorhoz melyik motívum rajzolható, festhető meg, illetve melyek a női és férfi jelképek a díszítőművészetben. Csathó Kunigunda munkáját szintén a micskei pedagógusok segítették. Az elkészült munkákat a pénteki gálaműsor keretében állították ki. Az esti népdaloktatást Szakács Imelda gyönyörű énekhangja vezette a kultúrotthonban. Itt nemcsak a táborlakók, hanem szüleik és hozzátartozóik is jeleskedhettek, mindenki aki ellátogatott a táncházba. Megtanulták és elénekelték az Esik eső, ház ereszén lecsorog, De szeretnék az égen csillag lenni, Újkorában repedjen meg a csizmám, Tarka paszuly az ágy alatt kezdetű népdalainkat. 
A hét folyamán a kolozsvári Rezeda Zenekar, valamint Erdei Csongor (Micske) és Kovács Lehel (Kolozsvár) húzták a talpalávalót, úgy a kezdők, mint a haladók számára. A táborozók élő népzenére gyakorolhattak, táncolhattak, alakíthatták önkifejezésüket, úgy élhették meg a zene közelségét, mint őseink annak idején. A táncházakban néptánccsoportok bemutatkozására is sor került. A szilágylompérti Kéknefelejcs Néptánccsoport szerda este mezőségi és szilágysági táncokat adott elő, majd tagjai meséltek a csapat összetételéről, életéről, mindennapjaikról, helységük népi és történelmi örökségéről. Csütörtök este már a helyi Görböc Néptáncegyüttes vállalta a bemutatkozást, akik marosszéki táncokat, míg Nadis Dominik és Halász Júlia mezőségi táncokat adott elő. Ezt követően szalonnasütés vette kezdetét a lelkes micskei szülőknek köszönhetően. Kellemesen elfáradva, mindenki boldogan falatozott, a táncrendek szüneteit kihasználva.
Pénteken a néptánctábor gálaműsorán kalotaszegi csárdást, legényest és szaporát mutattak be a táborlakók. A szülők, elöljárók, vendégek hatalmas tapssal értékelték a produkciót, amely a hét alatt elsajátított néptáncanyagot keltette életre.
Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke köszönetet mondott a szülőknek, akik fontosnak tartják, hogy gyermekük ott legyen a hagyományőrző foglakozásokon, valamint a résztvevőknek, az oktatóknak, a zenészeknek, akik munkája során tovább élhetnek a néphagyományok, megtanulhatók a következő generációk által is. Külön köszönetét fejezte ki Hodgyai Editnek és családjának, majd így fogalmazott: „Néptáncaink, népdalaink vannak, értékeink vannak, ami örök! Volt múltunk, van jelenünk és így biztosított a jövőnk is.”
A rendezvényt támogatta a Miskolczy Károly Általános Iskola PNRAS programja, a Communitas Alapítvány és a Görböc Néptáncegyüttes szülői közössége. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában