Választások

2 órája

A folytonosságot akarja biztosítani a Bihar megyei PNL

A parlamenti választások után a legnagyobb valószínűséggel szenátorként Bukarestben fogja folytatni tevékenységét Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, aki azt ígéri, hogy a fővárosból is támogatni fogják a Bihar megyei projekteket.

Pap István

Megszavazta parlamenti jelöltlistáját a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei szervezete. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a szenátusi jelöltlista első helyén Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, a PNL Bihar megyei szervezetének vezetője áll. A párt megyei szervezetének vezető politikusai pénteki sajtótájékoztatójukon ismertették a teljes jelöltlistát. A szenátusi lista második helyén Ilie Bolojan mögött Gheorghe Bota, Rény község polgármestere áll, a harmadik helyen Ancuța Șchiop, a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár igazgatója van, majd következik Gabriel Popa, Belényes polgármestere és végül Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke. A képviselőházi jelöltlistát Arina Moș vezeti, aki jelenleg szenátorként tevékenykedik, a második Dumitru Țiplea, Bihar megye korábbi prefektusa, a harmadik a listán Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, a negyedik pedig Cristian Buzlea, a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) Bihar megyei igazgatója, az ötödik Kiss János, a PNL jelenlegi egyik képviselője. Ezen a listán további hét jelölt van, köztük az utolsó helyen Florin Birta, Nagyvárad polgármestere. A listákat a párt megyei politikai irányító szerve 24 igen szavazattal, egy nem és egy érvénytelen voks mellett fogadta el. Arra a kérdésünkre, hogy megítélésük szerint hány mandátumot fog szerezni a PNL Bihar megyében, Ilie Bolojan kifejtette, hogy a parlamenti választásokon általában kisebb a részvétel, mint az önkormányzatin, és a párt becslései szerint Bihar megyében mintegy 180–200 ezer ember fog elmenni voksolni december 1-jén. Ilyen részvétel mellett a PNL Bihar megyei szervezete a 2020-as parlamenti választásokhoz hasonló eredményre számít, tehát egy szenátort és három képviselőt remél bejuttatni a parlamentbe.

Fejlődés

Ilie Bolojan a sajtótájékoztatón kifejtette: azért indul a parlamenti választásokon, mert fontosnak tartja Bihar megye képviseletét országos szinten, különös tekintettel arra, hogy olyan fontos stratégiai projekteket kell megvalósítani, mint az erdélyi autópálya és az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út, vagy épp a váradi labdarúgó-stadion: „Meggyőződésem, hogy Bihar megye sokkal többet nyerhet, ha erős a hangja Bukarestben. Egy erős liberális hang a román parlamentben segíteni fog nekünk abban, hogy erőteljesebben védjük az itteni emberek érdekeit” – fogalmazott a politikus. Kifejtette továbbá, hogy az elmúlt négy évben a Bihar Megyei Tanács a megye fejlődésének motorjává vált, amit olyan projektek bizonyítanak, mint a repülőtér korszerűsítése, a körgyűrűs úthálózat bővítése és a Duális Oktatási Központ létrehozása. Ilie Bolojan kifejezte elkötelezettségét, hogy ezek a kezdeményezések az elkövetkező években is folytatódni fognak.

 

Mălan lesz az új elnök

Mivel szinte biztosra vehető, hogy Ilie Bolojan megszerzi a szenátori mandátumot, ezért a pártnak biztosítania kell az utódlást az általa vezetett Bihar Megyei Tanács élén. A párt csütörtöki ülésén az a döntés született, hogy a tanácselnöki tisztséget Mircea Mălan, a testület jelenlegi alelnöke vegye majd át. Ilie Bolojan úgy ítélte meg, hogy Mălannál jó kezekben marad a megye. „Mălan úr mindezekben a projektekben részt vett Nagyvárad alpolgármestereként két ciklusban és a Bihar Megyei Tanács alelnökeként, így rendelkezik a szükséges tapasztalattal, szakértelemmel és elszántsággal ahhoz, hogy befejezze a folyamatban lévő projekteket és újakat dolgozzon ki megyénk számára. Bihar az elkövetkező években is jó kezekben marad!” – fogalmazott Bolojan. Ugyanakkor Mircea Mălan elmondta: „Döntöttünk a hatáskörök elosztásáról, hogy a bihariak előtt a helyhatósági választásokon bemutatott és felvállalt program a lehető legnagyobb mértékben megvalósulhasson a gyakorlatban. Folytatjuk az infrastrukturális beruházási projekteket, a községek és városok többéves támogatási programjait, valamint megyénk területeinek gazdasági szempontból történő fejlesztését”. A konkrét projektek között említette meg Nagyvárad északi körgyűrűjének a megépítését, a tramtrain-hálózat kiépítését, a váradi reptér utazási kínálatának a bővítését, az ipari parkok felfuttatását, a gázhálózat bővítését, a már megkezdett vízhálózat-fejlesztési munkálatok támogatását, és nem utolsó sorban a turizmus fejlesztését Bihar megyében.

Partnerség a megyeszékhellyel

Ilie Bolojan kifejtette, hogy mind Nagyvárad, mind pedig Bihar megye fejlődésének egyik alapvető tényezője volt a helyi és a megyei önkormányzat közötti partneri együttműködés, ami az elkövetkező években is folytatódni fog. Ennek kapcsán Florin Birta, Nagyvárad polgármestere megjegyezte: „A két intézmény közötti partnerség folytatódni fog, mert a bihariak javát szolgálja. Nagyon fontos, hogy egy helyi közigazgatásnak legyen támasza, egy horgonya Bukarestben. Egy olyan honatyának, mint Ilie Bolojan, aki három cikluson át dolgozott a nagyváradi polgármesteri hivatalban, és egy cikluson át a Bihar Megyei Tanács elnöke volt, lesz befolyása Bukarestben, ami nagyon fontos az önkormányzat és a megye projektjei szempontjából”.

Nehéz évek jönnek

Ilie Bolojan a most lezáruló parlamenti ciklust összegezve elmondta, hogy Romániában bár kétharmados kormányzati többség volt, az ország mégis elmulasztotta az állam megreformálását. Ennek következménye az, hogy az állam többet költ, mint amennyit előállít, ami gazdasági hiányhoz, költségvetési deficithez és jelentős mértékű kölcsönökhöz vezet. Mindezt figyelembe véve az elkövetkező években súlyos döntéseket kell hozni az ország gazdaságának rendbetétele érdekében. „Nem jó idők jönnek, ahogy az elkövetkező évek költségvetési hiányai és Románia hitelei kinéznek. Bármilyen kormány is lesz hatalmon, nagyon nehéz döntéseket kell majd meghoznia, mert minél tovább halogatja a korrekciókat, azok annál fájdalmasabbak lesznek” – figyelmeztetett végül Ilie Bolojan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában