Felmérés

3 órája

A nézők többsége a szórakozást keresi a színházban

A nézői elvárások rendszerét vizsgálja az a kutatás, melynek részeredményeit ismertették szerda délután a váradi színház páholyelőcsarnokában.

Forrás: Szigligeti Színház/Facebook

Pap István

Arról a múlt évben végzett kérdőíves kutatásról van szó, amelynek részeredményeit idén nyáron már bemutatták egyszer. Ezúttal szerdán az Infinite Dance Festival keretében ismét beszéltek a részeredményekről. Többek között elhangzott, hogy a kutatás során 1054 kérdőívre válaszoltak a nézők, akik valamilyen módon és szinten kapcsolatba kerültek a Szigligeti Színházzal. Maga a kutatás folytatódik, és egy későbbi időpontban születik meg a tanulmány, amely már a végleges eredményeket is tartalmazni fogja. 

A szerdai eseményen Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, dr. Sántha Ágnes szociológus, a Sapientia Egyetem kutatója és dr. János Szabolcs filológus, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója beszéltek ismét a felmérésről. A kutatás egyik fontos kérdése – emelte ki János Szabolcs –, hogy mit várna el Szigligeti Színháztól egy olyan potenciális néző, aki nem jár színházba, illetve mivel lehet ezeket az embereket megszólítani? A felmérésből ugyanis az derült ki, hogy a válaszadók öt százaléka egyetlen színház előadásait sem nézi, ők inkább koncertekre vagy moziba járnak. 

Sántha Ágnes elmondta, hogy a kutatás alapján megállapítható, hogy a mai színházi közönség zömében a közép- és az alsó középosztály köréből kerül ki, a leggazdagabbak és a legszegényebbek jellemzően nem járnak színházba. Ugyanakkor a felmérésből az is kiderül, hogy a nézők túlnyomó része szórakozni akar a színházban. A prezentáció után a közönség köréből érkező kérdésekre válaszolva Czvikker Katalin elmondta, hogy bár a kutatásból világosan körvonalazódnak a nézői igények –, mármint az, hogy a közönség zöme inkább szórakozni akar a színházban –, de a Szigligeti Színház nem csak ezt az egy szempontot veszi figyelembe műsorpolitikája kialakításakor. „Nem gondolom, hogy csak és kizárólag ez alapján a tanulmány után kellene egy évadot megtervezni. Ez egy segédanyag, ezt nem figyelembe venni badarság volna, de más szempontokat is figyelembe kell venni” – fogalmazott. János Szabolcs hozzátette, hogy szórakoztatni lehet olcsó komédiával is és igényes művészi produktummal is, és ez utóbbi esetben a nézői igény tud találkozni egy művészi kihívással. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában