Faültetés

2 órája

Két környezetvédelmi projektet indít a megyei tanács

A gyerekeket és szüleiket is bevonó környezetvédelmi projekteket indít a Bihar Megyei Tanács. Az egyik keretében pénzdíjat kapnak a természetet megörökítő diákok, a másik pedig közel öthektárnyi Bihar megyei terület fásítását tűzi ki célul.

Illusztráció

Pap István

A két projektet Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, Horea Abrudan Bihar megyei főtanfelügyelő és Teodor Suciu, a Bihar Megyei Erdőkerület vezetője mutatta be csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján. Elhangzott, hogy újraindultak a tavaly a megye iskoláiban létrehozott ökoklubok, amelyeknek köszönhetően több mint 16 ezer diák kapcsolódott be a „Takarítási hónap” tavaszi kampányba. Az ökoklubokba beiratkozott diákok most részt vehetnek a Bihar a gyermekeink szemével című pénzdíjas versenyben. A részleteket Mircea Mălan ismertette: a hétfőn kezdődött program négy héten át tart. Az első héten a tanítók, tanárok az osztályfőnöki, a vallás-, a biológia vagy a földrajzórákon beszélnek a diákoknak Bihar megye természeti szépségeiről és a környezetvédelem fontosságáról. Az ezt követő két hétben meg is kell örökíteni ezt a szépséget. Az óvodások és az elemi osztályos tanulók rajzot kell készítsenek a környezetvédelemről vagy a megye természeti szépségeiről, míg az általános- és középiskolás tanulók természetfotót. A november 4–8. közötti negyedik héten a programban részt vevő minden osztályban a diákok és a tanárok kiválasztják a legjobb rajzot vagy fényképet. Ezeket fogja aztán elbírálni egy fotográfusokból, újságírókból, a szervező intézmények képviselőiből álló zsűri. A megye hét régióra van felosztva köztisztasági szempontból, a zsűri mind a hétben megválasztja a legjobb alkotásokat, továbbá minden régióban külön díjazni fogják az óvodások, az elemisták, a gimnazisták és a középiskolások alkotásait, mind a négy korcsoportban kiosztanak 1., 2., és 3. díjat. Az első díjazottak 500 lejes pénzjutalomban részesülnek, továbbá a nyertes diák iskolája kap egy pingpongasztalt. A második helyezettek 400, a harmadikok 300 lejes díjban részesülnek. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbben részt vegyenek a programban, a szervezők sorshúzással választanak ki 210 résztvevőt, akik egyenként 200 lejes vásárlási utalványt fognak nyerni, amit sportszerekre és eszközökre lehet majd elkölteni. A jutalmak anyagi fedezetét az Ecolect közösségi társulás fogja biztosítani. 

Forrás: Bihar Megyei Tanács

A másik környezetvédelmi projekt egy nagyszabású fásítási akció, amelynek keretében mintegy 25 ezer facsemetét fognak elültetni Bihar megye különböző pontjain. A „Bihar megye ültet” elnevezésű projekt lényegében a folytatása a Bihar Megyei Tanács által idén tavasszal lebonyolított fásítási kampánynak, melynek keretében 15 ezer csemetét ültettek el Betfián önkéntesek segítségével. A mostani faültetési akcióban részt vesz a Nagyváradi Egyetem diákszervezete is, melynek önkéntesei a váradi kampuszban fognak fákat elültetni. Emellett további négy területen lesz még fásítás. A szervezők az önkéntes gyermekeket és szüleiket várják az akcióra. „Minden családnak lehetőséget szeretnénk adni arra, hogy minőségi időt töltsenek egymással a természetben, és hogy mindannyian, szülők és gyerekek egy olyan eszme mentén cselekedjünk, amely mindannyiunk számára jó, és ez a tisztább világban való élet, környezetünk védelmének a gondolata” – mondta Mălan. A faültetés helyszíneit a Bihar Megyei Erdőkerület jelölte ki: az összesen 4,8 hektárnyi terület Székelyhíd, Oláhapáti közelében, a Bihar-hágó és a gyepüpataki domb övezetében van. Ezekre a helyekre a közeli iskolák diákjait hívják meg. Az ültetéshez a helyszínnek, az égövnek és a tengerszint feletti magasságnak megfelelő fafajtákat választottak ki: akác-, tölgy-, bükk- és kőrisfákat, illetve lucfenyőket ültetnek majd el. Székelyhídon és Oláhapátiban november 16-án, Gyepüpatakánál és a Bihar-hágónál november 23-án lesz az ültetés, a szervezők összesen mintegy ezer önkéntesre számítanak. Regisztrálni az akcióra az iskolák öko-klubjaiban lehet, a tanulókat pedig az iskolabuszokkal szállítják majd. Biharban jelenleg 160 ökoklub működik, és azok az iskolák, amelyekben nincs ilyen csoport, már most létrehozhatják azokat, hogy a gyerekek részt vehessenek a szerdán induló két projektben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában