Alzheimer Café

3 órája

Közösen meneteltek az Alzheimerben szenvedőkért

A tavalyi sikeres indítás után idén második alkalommal szervezett Alzheimer-sétát Nagyváradon a Caritas Catolica önkéntes csapata az Alzheimer Café rendezvénysorozat keretében. A pénteken 17 órai kezdettel meghirdetett sétának a római katolikus püspöki palota előtti tér, illetve park szolgált helyszínéül.

Fotó: Szombati Gille Tamás

Szombati Gille Tamás

Az érkezőket lila szalagos kitűzőkkel fogadták a szervezők, majd rövid közös ráhangolódás következett Vakon Zsolt püspöki titkár vezetésével. Az egybegyűlteket Dunai József, a Caritas Catolica ügyvezető igazgatója köszöntötte, rámutatva,  hogy az Alzheimer Café rendezvénysorozat igyekszik közösséget kovácsolni, segíteni a betegségben szenvedőknek és az őket gondozó családtagoknak, valamint szakembereknek egyaránt. „Az Alzheimer-kór nem csak egy embert sújt, hanem az érintett egész környezetére kihat. Sokszor nehéz és hálátlan feladat lehet szerettünk gondozása, és gyakran reménytelen szélmalomharcnak tűnik az idővel. Egy láthatatlan nehéz szolgálat, tele új kihívásokkal és ismeretlen élethelyzetekkel. Ebből fakadóan ma a lila szalag nem csak a demenciával élők előtt tiszteleg, de a segítőik, a családjaik, a barátaik és a gondozóik előtt is. Nem maradhat senki sem egyedül ezzel az életfeladattal. A remény nem csak a gyógymódban, de egy elfogadóbb környezetben is rejlik. Segítsük egymást! A legkisebb kedves gesztus is támogatást jelenthet ebben a teherhordozásban” – mondta köszöntő beszédében Perei Benita pasztorális referens, a rendezvény moderátora.

A bevezető után a tényleges Alzheimer-séta következett, egy csendes közös menetelés, mely egy kört írt le a püspöki palota épületének jobb oldalától, bejárva a parkot, majd visszatérve a kiindulóponthoz. Itt négy tematikus asztallal fogadták a résztvevőket, melyeknek mindegyike egy-egy életszakaszt, valamint az emlékek előidézésének mikéntjét ábrázolták. Az első asztal az „életünk tavasza” nevet viselte. Itt közkedvelt, régi, ismert és kevésbé ismert memóriafejlesztő, valamint házilag könnyen elkészíthető stimulációs játékokat mutattak be. Az „életünk nyara” elnevezésű második asztal régi rádiós lemezlejátszóval és örökzöld slágerekkel szemléltette a zene jótékony hatását a szellemi leépüléssel küzdők gondozásában. A harmadik asztalnál  – „életünk ősze” – meleg teával, kávéval és házisüteménnyel, valamint „illat-totó” segítségével mutatták be, hogyan lehet illatokkal és ízekkel emlékeket felidézni. A negyedik asztal az „életünk tele” címet viselte. Itt emlékőrző könyv készítéséhez kaphattak ötletet a résztvevők, akik számára a szervezők egy hazavihető szórólapon is összegezték a memóriastimuláló foglalkozások lehetőségeit a demenciával élők otthon történő vagy intézményesített ellátásában. A tematikus asztaloknál a Háló ifjúsági szervezet önkéntesei teljesítettek szolgálatot a 72 óra kompromisszum nélkül akció keretében.
Az esemény közös imával és lila tea-mécsesek meggyújtásával zárult, szemléltetve, hogy a remény lángját megőrzik magukban a kór által érintett személyek és családok.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában