Választások

3 órája

Leadták a dokumentumaikat a PNL szenátor- és képviselőjelöltjei

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei szervezetének szenátor- és parlamenti képviselőjelöltjei csütörtök délben nyújtották be iratcsomóikat a megyei választási irodában (BEJ). Ezt követően a befutó helyen levő jelöltek rövid nyilatkozatokat tettek a prefektúra épülete előtt.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A törvény értelmében a szenátusi lista hat, a képviselőjelölti pedig tizenkét nevet kell hogy tartalmazzon. A liberális párt szenátusi listáját Ilie Bolojan megyei tanácselnök vezeti, majd Gheorghe Bota rényi polgármester, Ancuţa Şchiop könyvtárigazgató, Teodor Filimon nagyváradi alpolgármester, Gabriel Popa belényesi polgármester és Mircea Mălan, a megyei tanács egyik alelnöke következik a sorban. A parlamenti képviselőjelölti lajstrom élén Arina Moş jelenlegi szenátor áll, őt követi Dumitru Ţiplea volt prefektus, Călin Gal, a megyei tanács másik alelnöke, Cristian Buzlea, a megyei OFIR-iroda vezetője, Kiss János képviselő, Marcela Preda dékán, Adrian Foghiş szállításügyi államtitkár, Iulian Balaj vaskohsziklási polgármester, Mihai Sferle alsókocsubai polgármester, Ioan Mărcuş biharszentandrási polgármester, dr. Gheorghe Carp kórházmenedzser és Florin Birta váradi polgármester. 

A prefektúra előtt tartott sajtótájékoztatón Ilie Bolojan arról számolt be, hogy az iratcsomó tartalmazza a 48 ezer támogatói aláírást is. Jelezte, hogy a kampányban a különböző településeken találkozókat szerveznek a választópolgárokkal, ismertetve a Bihar megyére a következő négyéves ciklusra vonatkozó elképzeléseiket. A fő céljuk az, hogy élénk hangjai legyenek Bihar megyének Románia parlamentjében, támaszai az itteni projekteknek és partnerei a helyi önkormányzatoknak, mert az előttünk álló évek számos kihívást tartogatnak számunkra. Azon meggyőződésének adott hangot ezután Bolojan: a bihariak támogatásával erős törvényalkotói gárdája lesz a PNL-nek Bukarestben, és az általuk betöltött közfunkciókban becsületes és teljesítményorientált munkát fognak végezni, ahogyan tették eddig is közéleti szerepvállalásaik során.

Gheorghe Bota azt mondta: matematikatanárként arra fog törekedni, hogy hatékonyabb legyen az oktatás, polgármesterként pedig négy sikeres mandátummal büszkélkedhet. Közmű-beruházásokat valósított meg, a gázhálózat bővítésének és fejlesztésének szorgalmazója volt Dél-Biharban. Szerinte jelenleg túl nagy a szakadék az emberek és a politikusok közt, amit át kell hidalni, és a vállalkozói rétegre is jobban oda kellene figyelni. Arina Moş arról beszélt, hogy folytatni szeretné az általa az elmúlt két évben kezdeményezett projekteket. Végzettséget tekintve jogász, és tizenöt évig a helyi közigazgatásban dolgozott, mely megtanította őt arra, hogy mindig az emberek – idősek, fiatalok, fogyatékkal élők, kiszolgáltatott helyzetben levők – igényeit kell szem előtt tartani a közszolgáltatások működtetésekor. 

Dumitru Ţiplea kifejtette, hogy az elmúlt öt évben prefektusként szerzett tapasztalatokat, úgyhogy tudja, miként működnek az úgynevezett dekoncentrált intézmények, hogyan kell garantálni a köznyugalmat, biztosítani a törvényes rendet. Emellett olyan fejlesztési projekteket is kezelt, melyek a közjót szolgálták. Călin Gal úgy vélte: a megyei tanács gazdasági ügyekért felelős alelnökeként az elmúlt négy esztendőben hozzájárult jelentős projektek megvalósításához, és ezentúl ezeket képviselőként akarja támogatni. Cristian Buzlea kijelentette, hogy a PNL-s jelöltek különféle területeket fednek le, és mindegyikőjük jól teljesít a saját szakmájában. Az AFIR igazgatójaként úgy érzékeli, hogy még mindig óriási a távolság a vidék és a városok közt, amit csökkenteni kell. Szerencsére Bihar megyéről ez kevésbé mondható el, mert az utóbbi időben sok infrastrukturális jellegű befektetés történt. 

Az elhangzottak mintegy összefoglalásaként is, Ilie Bolojan hangsúlyozta: megtisztelő számára, hogy ennek a csapatnak a tagja lehet, és számít a következő években is párttársai támogatására, kiváltképpen a Florin Birta váradi polgármesterrel és Mircea Mălannal, a megyei tanács következő elnökével való együttműködésre. A PNL-es kampány pedig kétirányú lesz: egyrészt annak hangsúlyozása, hogy Bihar megye ügyeit fel kell karolni Bukarestben, másfelől pedig szükséges a Románia iránti tiszteletnek a kinyilvánítására is, mert csak így működhet hatékonyan az állam és virágozhat fel az ország.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában