Környezet

Tegnap, 16:10

Méreg okozhatta a madarak pusztulását

Több tucat elpusztult galambot találtak a Sebes-Körös vizében és partján Nagyváradon, a Szováta utca környékén kedden délután.

Forrás: ebihoreanul.ro

Fotó:  A szerző felvétele

ERDON-összeállítás

A helyszínre riasztották a környezetvédelmi őrség embereit, akik pár órával korábban a Pece-patakot tisztították meg körülbelül 30 kilogramm haltetemtől. A hatóságok feltételezése szerint a galambokat megmérgezték, ez magyarázza, hogy a tetemek a folyó partján és a vízben is szétszóródtak. Sever Șerbănescu, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség főfelügyelője is kiment a helyszínre a lakossági bejelentést követően. Mint elmondta, sok elhullott galamb van a környéken, és várhatóan újabb tetemek is lesznek majd, miután a mérgező anyag hatni kezd a többi madárnál is. 

A helyszínre a Körösök Vízügyi Igazgatóság, illetve a megyei állategészségügyi igazgatóság (DSVSA) szakemberei is kiérkeztek. A galambok tetemeit összeszedték, majd a hatóságok megpróbálják kideríteni a madárpusztulás okát, de valószínűleg szándékosan mérgezhették meg a galambokat. Hasonló eset korábban is előfordult már, és akkor a pusztulást méreg okozta.
A hatóságok azt tanácsolják a váradi lakosoknak, hogy ha a környéken áthaladva elhullott galambot találnak, ne nyúljanak hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában