TIFF

2 órája

Nasty: világsztár a Vasfüggöny mögül

A nagyváradi színházban a TIFF filmfesztivál keretében szombat este a Nasty című dokumentumfilmet vetítették, amely az egykori világelső Ilie Năstase karrierjének felívelését és teniszre gyakorolt hatását mutatja be.

Forrás: gsp.ro

Fotó: AFP

Jósa Attila

Ilie Năstase volt az első teniszező, aki 1973-ban az első számítógépes ATP-ranglista élére került, és egyike azon kevés játékosoknak a történelemben, aki több mint 100 egyéni bajnoki címet nyert. Năstase legnagyobb sikerei óta több generáció is felnőtt, akik inkább vállalhatatlan kijelentései és botrányai miatt találkoztak a teniszező nevével. Ilyen volt többek között, amikor 2010-ben az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megbírságolta, miután egy interjúban azt nyilatkozta: a romániai cigányokat Hargita megyébe telepítené, mert így megváltozna a régió etnikai aránya.

A dokumentumfilm ezeket az ügyeket nem tárgyalja, mint azt a nagyváradi bemutatón jelen lévő alkotók, Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu és Tudor D. Popescu elmondta, ezekkel az esetekkel tisztában van a közvélemény. Ellenben a film nagy erénye, hogy az archív felvételeknek és az egykori szupersztár teniszezőkkel készített interjúknak köszönhetően a fiatal közönség számára is feleleveníti és egyértelműsíti azt a kétségkívül kiemelt helyet, amelyet Ilie Năstase elfoglalt a sportág történetében, és elmagyarázza, hogyan változtatta meg döntően a sportág arculatát ez a játékos egy olyan országból, amelyet az amerikaiak csak nehezen találtak meg a térképen. Năstase mellett a legnagyobb szerepet Ion Țiriac kapta a dokumentumfilmben, az immár milliárdossá és az egyik leggazdagabb románná vált „mentor”, akivel a főszereplő a Davis Kupában sokáig verhetetlen párost alkotott. Már a korabeli felvételeken is folyamatosan csak a pénzről beszél, a sokadik hasonló jelenetnél a váradi közönség is hangosan nevetett a komikus figurán, aki remek ellenpontot képez Năstase ösztönös tehetségének és nonkonformizmusának megjelenítéséhez.

A dokumentumfilm a Román Televízióval koprodukcióban készült. Az alkotók hozzátették, számukra is meglepő volt az archív felvételek kutatása során, mennyire árnyaltan próbálta bemutatni a TVR a korszak Nadia Comaneci mellett legismertebb hazai sportolóját, aki persze még így is jócskán kilógott a sorból, de a romániai közvélemény számára ábrázolt kép köszönőviszonyban sem volt azzal az excentrikus teniszezővel, akinek a mérkőzései tömegeket vonzottak világszerte. Vicces, szimpatikus, időnként arrogáns és különc, Năstasét éljenezték, kifütyülték, de soha nem hagyták figyelmen kívül. Björn Borg, Jimmy Connors, Stan Smith, valamint a Nike-alapító Phil Knight mellett Rafael Nadal és Billie Jean King is megszólal a filmben, amely egy ideje elérhető a Max streamingszolgáltató műsorán is.

Tudor Giurgiu rendező szombat este a közönség kérdésére elmondta, hogy Nadia Comăneciről szeretné készíteni a következő filmjét, amelyet 2026-ban, 50 évvel a montreali olimpia után mutatnának be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában