Sport

2 órája

Újabb szinten a magyargyalázás Nagyváradon

A vendégcsapat 1–0-ás győzelmével zárult múlt vasárnapi Bihar FC–FK Csíkszereda másodosztályú labdarúgó-mérkőzésen a mintegy 30 fős váradi kemény mag tagjai a második félidő elején és a mérkőzés lefújása után is magyarellenes rigmusokat skandáltak.

Fotó: George Fetea

Jósa Attila

A Bodola Gyula Stadionban történtek mellett nem ment el szó nélkül Szabó József, az RMDSZes nagyváradi tanácsosa, aki csütörtök délben közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk: „Döbbenettel értesültem arról a hírről, hogy a vasárnap lejátszott Bihar FC–FK Csíkszereda labdarúgó-mérkőzésen a hazai csapat szervezett szurkolói csoportja rasszista és magyarellenes rigmusokat énekelt, melyek az élő tévéközvetítés során is hallatszottak, és a közösségi oldalakra is felkerültek. Mivel ma a helyi tanácsülésen költségvetés-kiegészítést terjesztettek be a Megyei Tanács és a Helyi Tanács által működtetett klub részére, kénytelen vagyok három kérdést feltenni ezen szomorú eset kapcsán. 1. A többnyire közpénzből működő csapat hivatalosan milyen eljárást indított ebben az ügyben? 2. Kik voltak és milyen büntetést kapnak azok a szégyenteljesen viselkedő fiatalok, akik a Bodola Gyula Stadionban lejátszott mérkőzésen nemcsak az ellenfél játékosait és szurkolóit, hanem a 20 százalékban magyar nagyváradiakat is sértegette? 3. Többször is hallva ezeket a lózungokat, a hangosbemondó és a klub vezetősége miért nem hívta fel a rebellisek figyelmét a sportszerűtlen viselkedéssel járó veszélyekre, és mennyiszer fog ez még megtörténni Nagyváradon? Az RMDSZ-frakció nevében kikérem magamnak ezt a viselkedési normát, a csapat szurkolójaként megkövetelem minden érintettől, hogy ennek az esetnek következményei legyenek.” 
Szabó József kérdéseit felolvasta a Nagyváradi Helyi Tanács pénteki ülésén, azt megelőzően, hogy a testület éppen a váradi labdarúgóklub megnövekedett költségei és még meg nem érkezett szponzorációs bevételei miatt szükséges mentőövről szavazott volna. A kényes kérdésekre a Florin Birta polgármester a következőket válaszolta: „Nem lehet minket azzal vádolni, hogy támogatnánk egy ilyen viselkedést Romániában, ahogy ez bármely más európai országban sem divat. Nincsen rózsa tövis nélkül, különösen, ha a futballklubok szenvedélyes szurkolóiról van szó. Az illetékes hatóságok, elsősorban a csendőrség feladata az ilyen renitens egyének azonosítása, és biztosak lehetünk benne, hogy elvégzik kötelességüket, és megteszik a szükséges intézkedéseket.” Az RMDSZ tanácsosa kérdéseit elküldte a nagyváradi piros-kék klubnak is, az ügy további fejleményeiről természetesen beszámolunk. A Bihar FC szombaton 11 órától, a Slatinai VSK csapatával mérkőzik idegenben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában