Megbeszélés

2023.12.14. 15:37

Az Ukrajnával és Moldovával való uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésére vonatkozó döntést szorgalmazza Iohannis és Tusk

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel találkozott csütörtökön Brüsszelben Klaus Iohannis államfő. Mindketten az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal való uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésére vonatkozó döntést szorgalmazzák.
Iohannis és Tusk az Európai Tanács csütörtökön és pénteken tartott ülése alkalmából találkozott.
Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint Iohannis és Tusk egyetértett abban, hogy fontos elmélyíteni a Románia és Lengyelország közötti 'nagyon jó' és 'tartalmas' stratégiai partnerséget. Szó esett a két ország közös terveiről és a stratégiai partnerség fontos projektjeiről, kiemelve, hogy 2024. március 3-án először tartják meg a román-lengyel szolidaritás napját.
A felek egyetértettek a gazdasági kapcsolatok elmélyítésének szükségességében, említést téve arról, hogy Lengyelország Románia ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere, az idei év első felében például 5,2 milliárd eurót tett ki a két ország közötti kereskedelmi forgalom.
Iohannis és Tusk értékelte a két ország rendkívül jó együttműködését a NATO-n belül, kielemelve a keleti szárny biztonságának megerősítésére tett intézkedéseket.
Terítékre került a Románia és Lengyelország közötti EU-n belüli együttműködés elmélyítése, olyan közös célok mentén, mint az EU megerősítése, az egység, a rugalmas ellenállóképesség és a kohézió megerősítése. Klaus Iohannis államfő és Donald Tusk miniszterelnök ugyanakkor véleményt cserélt az Európai Tanácsot foglalkoztató aktuális kérdésekről: az EU bővítéséről, az Ukrajnának nyújtott támogatásról, a közel-keleti helyzetről és az új többéves pénzügyi keretről.a

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában