Választások

2024.05.28. 16:45

Greblă: Megközelítőleg 100 millió szavazólapot nyomtattak a június 9-i választásokra

Megközelítőleg 100 millió szavazólapot nyomtattak a június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választásokra - jelentette be kedden Toni Greblă.

Illusztráció

Forrás: PMO

Agerpres

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke szerint körülbelül 20-20 millió szavazólapot készítettek elő az EP-képviselők, megyei tanácselnökök, megyei tanácsosok, polgármesterek és helyi tanácsosok megválasztására. Ezek nagy részét már szétosztották a megyéknek.
Sajtótájékoztatóján Greblă arról is beszámolt, hogy a szavazólapokat a Hivatalos Közlönynél nyomtatták ki, a szavazópecséteket és öntapadós matricákat pedig az Állami Nyomda készítette el.
Az újságírók azon kérdésre, hogy a szavazólapokhoz használt papírral lehetnek-e problémák, például hogy átüthet-e pecsét a másik oldalra, Greblă azt mondta, hogy a papírt az állami tartalékokból biztosították, nem a szabadpiacon vásárolták. 'A papír minden feltételnek megfelel. Kipróbáltuk, ebből a szempontból semmiféle gond nem lesz' - tette hozzá.

Elmondta még, hogy a június 9-i helyhatósági választásra 207.389-en, az ugyanaznap tartandó európai parlamenti (EP-) választásra pedig 494-en jelöltették magukat; a legfiatalabb jelölt 23, a legidősebb 100 éves - közölte az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke. Toni Greblă keddi sajtótájékoztatóján elmondta, polgármesteri tisztségre összesen 11.386-an pályáznak, a jelöltek közül 9776-an vidéken, 1610-en városon indulnak. A női polgármesterjelöltek aránya vidéken 10,56, városon 12,36 százalék. A június 9-i választásokon induló legfiatalabb jelölt nemrég töltötte be 23. életévét, a legidősebb pedig 100 éves. Utóbbi mellett két 95 éves és két 94 éves jelölt is indul az önkormányzati választáson.
Az EP-választáson összesen 494 jelölt indul, közülük 167-en - 33,81 százalék - nők. A választásokon a 18. életévüket betöltött román állampolgárok szavazhatnak. A választói névjegyzékben 18.025.324 személy szerepel, közülük 942.730-nak külföldre szól az állandó lakhelye. Greblă beszámolt arról is, hogy az országban 18.968, külföldön 915 szavazókörzetet alakítanak ki. Utóbbi rekordnak számít, a 2019-es EP-választáson mintegy 450 szavazókörzetet nyitottak a külképviseletek. Az AEP elnöke szerint a legtöbb szavazóhelyiség Bukarestben (1289), illetve Iaşi, Kolozs, Bihar és Bákó megyében (783 és 640 között) lesz. A legkevesebb szavazókört Tulcea, Kovászna és Hargita megyében alakítják ki (hozzávetőlegesen 200-at). 

Elhangzott az is, hogy a június 9-i választásokon a román állampolgárok belföldön egyszerű turistaútlevéllel nem, csakis személyi igazolvánnyal vagy az ezzel egyenértékű dokumentummal szavazhatnak - tájékoztatott kedden az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke. Toni Greblă sajtótájékoztatóján elmondta, belföldön az elfogadott dokumentumok a személyi igazolvány, elektronikus személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, szolgálati vagy diplomata-útlevél, valamint katonai iskolák tanulói esetében katonai szolgálati igazolvány. Elmondta azt is, hogy a belügyminisztérium a következő időszakban meghosszabbítja a személyazonosító igazolványokat kiállító központok nyitvatartási idejét, hogy azok is idejében megújíthassák igazolványukat, akiknek mostanában lejár. Ezek az irodák a szavazás napja előtti szombaton is nyitva lesznek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában