Felmérés

2024.07.02. 17:48

A romániaiak 39 százaléka elégedett az állami egészségügyi szolgáltatásokkal

Illusztráció

Agerpres

A romániaiak 39 százaléka elégedett az állami egészségügyi szolgáltatásokkal - derül ki egy kedden nyilvánosságra hozott európai felmérésből.
A STADA Health Report tíz éve vizsgálja, hogy az emberek mit gondolnak, mit szeretnének és melyek az aggályaik az egészségügyi témákkal kapcsolatban, valamint azt, hogy ezek hogyan tükröződnek a viselkedésükben.
A 23 európai országban, 46 ezer fős mintán végzett 2024-es felmérés szerint az európai polgárok egyre elégedetlenebbek az állami egészségügyi ellátással. Az elégedettek átlagos aránya a negyedik egymást követő évben csökkent, és idén elérte az 56 százalékot. Romániában az állami egészségügyi szolgáltatásokkal elégedettek aránya a múlt évhez hasonlóan mindössze 39 százalék, és ezzel az ország a 17-ik az európai rangsorban - olvasható a felmérésről készült jelentésben.
Eszerint az általános elégedetlenség főként az orvosi konzultációkhoz való hozzáféréssel, az egészségügyi szolgáltatások színvonalával, a személyzethiánnyal és az egészségügyi ágazat döntéshozói iránti általános bizalomhiánnyal kapcsolatos. A romániai válaszadók a fentiek mellett
a megelőző egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiányát is említették.
Másfelől a romániaiak 53 százaléka elégedett azzal a bánásmóddal, amit az egészségügyi szakemberektől kapnak.
Az adatokból kiderül, hogy tíz európai közül hét (69 százalék) 'nagy mértékben' vagy 'teljesen' bízik a hagyományos orvoslásban, a romániaiak körében ez az arány nagyobb: 87 százalék.
Ugyanakkor a romániaiak a legboldogabbak közé tartoznak a megkérdezett európaiak közül (az ország 10. a rangsorban): 68 százalékuk állítja, hogy 'eléggé' vagy 'nagyon boldog', szemben a 67 százalékos európai átlaggal. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!