Választás

2024.07.25. 16:00

Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány az év végi választások megszervezéséről

Sürgősségi rendeletet fogadott el csütörtökön a kormány az év végi államelnöki és a parlamenti választások megszervezéséről.

Illusztráció

Agerpres

A kormányülés utáni sajtótájékoztatóján az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke,  elmondta, hogy a későbbiekben a Ciolacu-kabinet további három határozatot is elfogad a választások megszervezéséhez szükséges technikai-adminisztratív intézkedésekről, a menetrendről és a választások költségvetéséről.
Az AEP vezetőjének tájékoztatása szerint a csütörtökön elfogadott jogszabály külön választási infrastruktúrát hoz létre a két típusú választás számára. Előírja azt is, hogy miként nevezik ki a választási irodák tagjait.
Greblă elmondta, hogy választási irodák tagjainak javadalmazása nem változik a június 9-i választásokhoz képest. Emlékeztetett arra, hogy a nyolc évvel ezelőtt elfogadott elnökválasztási törvény mindössze napi 17 lejes napidíjat ír elő a választási irodák tagjainak, ezt a sürgősségi rendelettel megemelték az idei júniusi szintre.
A csütörtökön elfogadott jogszabály a júniusi választásokon történtekből okulva kötelezi a helyhatóságokat arra, hogy megfelelő helyiségeket biztosítsanak a választási irodák működtetésére - mondta el Greblă. Közlése szerint olyan jól fűthető irodákra lesz szükség, amelyben egyszerre több szavazókörzeti elnök is kényelmesen elfér, és alkalmas a választások lebonyolításához szükséges eszközök tárolására is. Hozzátette, hogy a kiszemelt helyiségeket az AEP a választások előtt ellenőrizni fogja. 

Toni Greblă azt is elmondta, hogy 'nagyon kevés' választópolgár jelezte eddig, hogy levélben kíván szavazni az év végi parlamenti és államelnöki választásokon. „Eddig körülbelül 1800 választópolgár jelezte, hogy levélben kíván szavazni a parlamenti választásokon, illetve 1900 jelezte, hogy az államelnök-választáson kíván élni ezzel a jogával. (...)Véleményem szerint ez a szám nagyon alacsony” - fejtette ki az AEP elnöke.
Hozzátette, hogy az AEP nagy erőfeszítéseket tett ennek a szavazási lehetőségnek a népszerűsítésére a külföldön élő román állampolgárok körében, és felkérte a sajtót a tájékoztató kampány támogatására. Véleménye szerint ugyanis a levélszavazás a klasszikusnál sokkal könnyebb eljárás, emellet részben tehermentesíti a külföldi szavazókörzeteket.
Megemlítette, hogy a csütörtökön elfogadott sürgősségi rendelet szerint a levélben szavazóknak a meghatározott határidőre el kell küldeniük szavazatukat a választási irodának. Ha a megszabott dátumig a voks nem érkezik meg, az AEP értesíti erről a választópolgárt, akinek ezt követően lehetősége lesz a választások napján szavazni valamelyik szavazókörzetnél. Emlékeztetett, hogy a külföldön élő román állampolgárok az AEP honlapján iratkozhatnak fel a levélszavazásra szeptember, illetve október végéig.
Greblă elmondta még, hogy az államelnöki, illetve a parlamenti választásokra az európai parlamenti választásokhoz hasonlóan 915 szavazókörzetet nyitnak külföldön. Ezek elérhetőségét közzé fogják tenni a külügyminisztérium, az AEP és a diplomáciai képviseletek honlapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában