Időjárás

2024.08.25. 17:54

Hétfőn is kánikula lesz az ország nagy részében

Frissítette az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a narancssárga és sárga jelzésű hőségriasztásokat, amelyek vasárnap és hétfőn is érvényben maradnak az ország nagy részén.

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

A vasárnapra kiadott sárga jelzésű riasztás Máramarost, a Körösvidék északi és középső részét, Erdély nyugati felét, Olténia és Munténia északi, Moldva túlnyomó részét és Dobrudzsát érinti. Itt 34–36 Celsius-fok körüli lesz a nappali csúcshőmérséklet, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet.

Bukarestben, valamint Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov megyében immár tizenharmadik napja narancssárga jelzésű kánikulariasztás van érvényben. Itt a nappali csúcshőmérséklet elérheti a 36–38 Celsius-fokot, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet. Az éjszaka trópusi lesz, 19–23 fok közötti hőmérséklettel.

Hétfőn Máramarosban, Nyugat-Erdélyben, Moldva nyugati felében, Olténia és Munténia északi részében és Dobrudzsában még sárga riasztás lesz érvényben a hőség miatt. A nappali csúcsértékek 34–36 fok körül alakulnak.

A meteorológusok szerint a következő napokban ezekben a régiókban már visszaszorul a hőhullám, és fokozódik a légköri instabilitás.

A fővárosban és Szatmár, Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Ilfov, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Botoşani megyében narancssárga riasztás lesz hétfőn. Ez lesz zsinórban a tizennegyedik kánikulai nap ezekben a régiókban. A nappali csúcshőmérséklet elérheti a 36–38 Celsius-fokot, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet. Az éjszakai levegő nem hűl le 19 fok alá, de nem lesz ritka a 23 fokos minimum sem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában