Áradás

2 órája

Huszonhárom Galac megyei település lakosságát evakuálják

Huszonhárom Galac megyei település lakosságának evakuálásáról döntöttek vasárnap a hatóságok a belügyminisztériumban tartott tanácskozáson.

Illusztráció

Forrás: Meteoplus

 

A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) közleménye szerint a települések a következők: Băneasa, Bălăbăneşti, Bereşti, Bereşti-Meria, Barcea, Corod, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Griviţa, Jorăşti, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu, Valea Mărului. Ezekben a helységekben hétfőtől átmenetileg az oktatás is szünetel.

A vasárnap délutáni tanácskozáson részt vett Cătălin Predoiu belügyminiszter, Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár és IGSU főfelügyelőjének első helyettese, Florea Constantin is.

Döntés születetett arról is, hogy megduplázzák a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségek személyzetét a narancssárga és vörös jelzésű riasztások idejére, és Ro-Alert üzenetben figyelmeztetik a lakosságot az árvízveszélyre. Emellett a hatóságok döntése értelmében homokzsákokkal erősítik meg a gátakat azokon a területeken, ahol az áradások során felgyűlt hordalék miatt megnövekedett az árvízveszély.

A Galac megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) később közölte, hogy mintegy 1200 személyt kell evakuálni a megyében az árvízveszély miatt. A Galac megyei tanács már értesítette az érintetteket arról, hogy sürgősen biztonságos helyre költöztetik őket.

A katasztrófavédelem munkatársai a polgármesteri hivatalok képviselőivel együtt házról házra járnak meggyőzni az embereket arról, hogy költözzenek a hatóságok által kijelölt átmeneti szállásokra, vagy keressenek menedéket biztonságos területeken élő rokonoknál, barátoknál – nyilatkozta az AGERPRES-nek az ISU szóvivője. Dan Ionaşcu elmondta, hogy felállítottak egy tábort Slobozia Conachi településen, és folyamatban van egy másik tábor felállítása Pecheában. Ezek ideiglenes menedéket nyújtanak az árvíz miatt hajléktalanná vált személyeknek.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a katasztrófavédelem munkatársai a helyhatóságokkal együtt továbbra is figyelemmel kísérik a folyók vízszintjét, és készen állnak arra, hogy kritikus helyzetek esetén gyorsan beavatkozzanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában